Vratobolja – 5. dio

Stavljanje leda ili topline na bolno područje. Korištenje leda tijekom prvih 48 do 72 sata od pojave boli ili zakočenosti, a zatim se preporuča koristiti  toplinu.

Toplina se može primijeniti u obliku toplih tuševa ili obloga. Da bi se spriječila ozljeda kože, nije preporučeno zaspati na jastučiću za grijanje ili ledu, ili ih predugo koristiti.

Samopomoć kod vratobolje uključuje i:

 • Uzmite ibuprofen (Neofen forte) ili paracetamol (Lupocet).
 • Preporuča se smanjiti fizičku aktivnost prvih nekoliko dana, budući da to pomaže smiriti simptome i upalu. Zatim se polako nastavlja s uobičajenim aktivnostima. Nije preporučeno podizati teže terete ili savijati leđa ili vrata prvih 6 tjedana nakon početka boli. Nakon 2 do 3 tjedna, se može polako početi ponovno vježbati.
 • Lagane vježbe opsega pokreta u vratu u vidu, pomicanja vrata put gore i dolje, lijevo i desno, i od uha do ramena. To dovodi do blagog istezanja vratnih mišića.
 • Blaža masaža bolnog područja, kao i spavanje na čvrstom madracu, bez jastuka, ili s posebnim malim, valjkastim jastukom za vrat.
 • Mekani ovratnik za ublažavanje nelagode, koji se ne koristi duže od nekoliko dana do 2 tjedana, i ne tijekom cijelog dana, da ne bi došlo do slabljenja mišića vrata.
 • Od sportskih aktivnosti nije preporučeno sudjelovati u trčanju, nogometu, golfu, baletu, dizanju utega tijekom rane faze oporavka.

Prevencija bolesti

Većina bolova u vratu je povezana s lošim držanjem, te degenerativnim promjenama koštano-zglobnog sustava. Kako bi spriječili bol u vratu, trebalo bi držati glavu u središnjem položaju, tj. ravno. Tehnike koje nam pomažu u sprječavanju vratobolje su:

 • Tehnike opuštanja i redovita tjelovježba kako bi se spriječilo stres i napetost u mišićima vrata.
 • Vježbe istezanja za vrat i gornji dio tijela. Istezanje se preporuča svaki dan, posebno prije i nakon vježbanja. Ove vježbe se mogu naučiti na fizikalnoj terapiji.
 • Koristiti dobar stav tijela, pogotovo ako se dugotrajno sjedi za stolom. Prilagodite monitor vašeg računala do razine očiju. Time se onemogućuje stalno gledanje premagore ili dolje. Koristiti slušalice kad se dugo priča na mobitel.
 • Koristiti jastuk koji pravilno i udobno podupire glavu i vrat, kao i tvrđi madrac.
 • Radite učestalije pauze ukoliko vozite velike udaljenosti.  
 • Istegnuti se nekoliko puta ukoliko imate sjedeći posao. Znači pomicanje ramenog obruča prema natrag i gore i dolje. Istegnuti ruke i lopatice.
 • Ukoliko postoji neravnoteža u jačini prsnih i leđnih mišića, potrebno je istezati prednje mišiće prsnog koša i jačati mišiće oko lopatica i leđa, kao i rameni obruč.

Prognoza

Prognoza je obično dobra u većini slučajeva iznenadne (akutne) pojave bolova u vratu. Simptomi se obično poboljšavaju nakon nekoliko dana i obično prođu nakon nekoliko tjedana. Međutim, vrijeme potrebno za smirivanje simptoma varira od osobe do osobe. Neki ljudi razviju trajnu (kronična) bol u vratu, kod koje s vremena dolazi do faze reaktivacije (ponovnog pogoršanja simptoma), ali to ovisi o točnom uzroku vratobolje. Većina bolova u vratu se može riješiti s konzervativnim mjerama, uključujući odmor, izbjegavanje ponovne ozljede, te rehabilitaciju i liječenje. Bol u vratu se može spriječiti izbjegavanjem ozljeda vratne kralježnice, redovitim vježbanjem i pridržavanjem mjera prevencije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika