Vratna radikulopatija – kirurško liječenje

Kod većine bolesnika se simptomi cervikalne radikulopatije s vremenom povuku i ne zahtijevaju liječenje. A kod bolesnika koji trebaju liječničku pomoć većina bude bolje s konzervativnim pristupom (tj. bez operacije).

Ukoliko postoji značajna kompresija na živcu do te mjere da dolazi do motoričke slabosti u ruci ili šaci, tada može biti potrebna operacija za ublažavanje pritiska i daljnjeg gubitka snage.

Operacija cervikalne radikulopatije

Operacija dolazi u obzir ukoliko je bol jaka i konstantna unatoč pokušaju nekirurške terapije najmanje šest do 12 tjedana ili ako postoje ozbiljni ili pogoršavajući neurološki simptomi zbog cervikalne radikulopatije. Konkretno se mislim na gubitak mišićne snage u rukama ili šaci, kao i gubitak osjeta.

Postoji nekoliko različitih kirurških opcija koje mogu biti aktualne u liječiti cervikalne radikulopatije. Postupak koji se preporučuje ovisi o više čimbenika, uključujući simptome bolesti, opće zdravlje bolesnika i lokaciju zahvaćenog korijena živca.

Iako se nekirurškim opcijama liječenja obično uspješno liječe simptomi cervikalne radikulopatije, ne postoji lijek za degenerativne promjene (trošenje hrskavice u zglobovima) bilo kojem djelu koštano-zglobnog sustava, pa tako i u vratnoj kralježnici.

Kirurške opcije liječenja u području vratne kralježnice sa svrhom smanjenja boli i ukočenosti šake i ruke obično imaju visoku stopu uspješnosti, između 80% i 90%. Kao i kod svake operacije, postoje rizici o kojima bolesnik treba biti informiran i dati svoj pristanak.

Uobičajene kirurške procedure uključuju:

• Prednji pristup. Cervikalna diskektomija i fuzija. Ova operacija prolazi kroz mali rez na prednjem dijelu vrata kako bi se uklonio oštećeni disk između dva vratna kralješka. Zatim se spaja i učvršćuje ta razina vratne kralježnice s pločicama i vijcima kako bi se vratila normalna visina između dva kralješka. Na taj način se spinalnim živcima daje dovoljno prostora i osigurava stabilnost vratne kralježnice. Ova operacija se najčešće koristi kod ove bolesti.

• Zamjena umjetnog diska. Umjesto fuzije (učvršćivanja dva kralješka s vijcima i pločicama), ova operacija zamjenjuje oštećeni disk s umjetnim diskom. Potencijalna korist ovog postupka je to što ne smanjuje pokretljivost u vratnoj kralježnici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika