Hemofilna artropatija – kirurško liječenje

  • Radiosinovektomija (RS). Ova metoda ima za cilj sprječavnje krvarenja u zglobovima i može pomoći u zaustavljanju hemofilnog sinovitisa. Sastoji se od uništavanja sinovijalnog tkiva injekcijom radioaktivnog agensa u sam zahvaćeni zglob. Zračenje uzrokuje fibrozu unutar vezivnog tkiva zglobne čahure. Također utječe na složeni krvožilni sustav s tim da začepi neke krvne žile i na taj način smanjuje rizik od krvarenja. Ova metoda ne utječe na zglobnu hrskavicu. Indikacija za radiosinovektomiju je kronični hemofilni sinovitis koji uzrokuje ponavljajuća krvarenja u zglobu, a ne reagira na hematološko liječenje primarne bolesti. Odnosno, na nadomjesnu terapiju faktorima zgrušavanja krvi koji nedostaju kod ove bolesti. U prosjeku, učinkovitost postupka je velika, a injekcije se mogu ponoviti do tri puta u razmacima od šest mjeseci.

Kirurško liječenje.

Kirurško liječenje artropatije gležnja može biti artroskopsko i otvoreni kirurški postupak.

  • Artroskopski debridman i sinovektomija. Ulazak u zglob s atroskopom i uklanjanje oštećenog dijela sinovije. Može se koristiti kod bolesnika koji ne reagiraju na druge tretmane ili su već razvili artritične promjene. Učinci debridmana mogu imati pozitivan učinak kod bolesnika koji imaju najmanje 50% očuvan opsega pokreta i nisu imali deformaciju stopala.
  • Artroskopska artrodeza. Smatra se da je najkorisniji i najuspješniji tretman koji se provodi kod krajnjeg stadija artritisa i to kod bolesnika koji su bili podvrgnuti konzervativnom liječenju dulje od šest mjeseci bez uspjeha. Artroskopska artrodeza ima nekoliko prednosti u usporedbi s otvorenom artrodezom,  uključujući manji rez na koži i manje oštećenje mekog tkiva u okolici zgloba. Kandidati za ovaj tiip liječenja su bolesnici s hemofilnom artropatijom u završnoj fazi koji imaju otečene zglobove i značajnu mehaničku bol u zglobu, pri opterećenju i u mirovanju. Kada se ovaj postupak izveo kod bolesnika s hemofilnom artropatijom u gležnju bolesnici su bili bez bola. Gležanj se fiksira u neutralnom položaju. Sraštanje kostiju potvrđeno je cirka osam tjedana nakon operacije. Tijekom jednogodišnjeg kontrolnog pregleda, srastanje kostiju je odgovarajuće. Bolesnici su bez bola i imaju očuvanu funkciju u svakodnevnom životu, ali je ograničena pokretljivost u samome gležnju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika