Vratna radikulopatija – nekirurško liječenje 2.

Fizikalna terapija cervikalne radikulopatije

Fizikalna terapija i specifične vježbe usmjerene na trening snage i istezanje mišića u vratu mogu pomoći u liječenju cervikalne radikulopatije. Tip fizikalne terapije bit će jedinstven za svakog bolesnika i ovisit će o području vrata koje je zahvaćeno, uzroku bola, te cjelokupnom fizičkom zdravlje bolesnika.

Vježbe za cervikalnu radikulopatiju provest će se kroz različite faze kako se bol smanjuje, počevši s laganim vježbama raspona pokreta i dodavanjem vježbi jačanja mišića nakon što se akutni simptomi smanje.

Terapija ledom i/ili toplinom. Primjena ledenog obloga ili toplog obloga ili masti/kreme na vrat može olakšati bol nekim bolesnicima. Na primjer, primjena terapije hladnoćom nakon izbijanja akutnog bola može pomoći u smanjenju upale i boli. Prilikom nanošenja leda ili toplinskih obloga važno je imati ručnik koji sprječava izravan kontakt s kožom te ograničiti nanošenja na pet do 10 minuta s pauzom od oko dva do tri sata između.

TENS je skraćenica od transkutana elektroneurostimulacija. Pomoću elektroda položenih na kožu dovodi se struja do bolnog mjesta i na taj način smanjuje bol. Ova metoda ima jako malo nuspojava. Ne smije se koristiti blizu krvnih žila na prednjoj stani vrata, kod pace makera ili u prvom periodu trudnoće.

Blokada, injekcije steroida za cervikalnu radikulopatiju

Cervikalna injekcija steroida je injekcija protuupalnog lijeka, kortikosteroida, u prostor oko živaca u vratu. Glavni cilj je pomoći u smanjenju boli uzrokovanom iritacijom i upalom korijena živaca u vratu. No, ova metoda se koristiti i u dijagnostičke svrhe, odnosno da se vid točno koji je živac zahvaćen radiukulopatijom. Kortikosteroidi, kod ove primjene, mogu smanjiti oteklinu i ublažiti bol dovoljno dugo da se zahvaćenom živcu omogući oporavak. Otprilike 50 – 70 % bolesnika koji prime blokadu ovim lijekovima osjeti barem djelomično olakšanje boli. Ova metoda ima potencijalno ozbiljne nuspojave i komplikacije, te se stoga izvodi jako rijetko.

Mnogi bolesnici pronalaze optimalno olakšanje simptoma kombinacijom tretmana, a ne jednim pristupom. Na primjer, lijekovi može pružiti akutno olakšanje bola koje je dovoljno da bolesniku omogući liječenje s vježbama za dugotrajnije ublažavanje boli.

Ako nekirurški tretmani ne ublaže bol kod cervikalne radikulopatije ili ako neurološki simptomi utrnulosti i slabosti ruke ili šake i dalje napreduju, može se razmotriti operacija. Obično se prvo isprobavaju nekirurški tretmani. Ako nema poboljšanja simptoma cervikalne radikulopatije nakon šest do 12 tjedana liječenja, tada se može razmotriti operacija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika