Vratna radikulopatija – proces nastanka bolesti

Proces nastanka bolesti

Cervikalna radikulopatija nastaje kada korijen živca u vratnoj kralježnici bude pritisnut i upaljen. Dva su najčešća uzroka: degenerativne promjene koje se događaju u vratnoj kralježnici prilikom starenja (cervikalna spondiloza) i hernija (ispupčeni) diska u vratu.

Cervikalna spondiloza opći je izraz za degenerativne promjene vratne kralježnice. Ponekad se ovo stanje naziva i osteoartritis ili artroza. Prilikom starenja diskovi u kralježnici gube visinu. Kako diskovi gube visinu, kralješci se približavaju jedan drugome. Tijelo reagira na smanjeni disk stvaranjem više kosti, što se naziva koštani izdanak ili osteofit, oko diska kako bi ga ojačalo. Ove koštane izbočine mogu suziti foramen – male otvore sa svake strane kralješka gdje izlaze korijeni živaca i na taj način pritisnuti korijen živca. To se naziva foraminalna stenoza.

Starenjem ili ozljedom, vanjski sloj diska kralješka može oslabiti i popucati. Disk hernija nastaje kada unutarnja “želatinasta” supstanca diska prođe kroz pukotinu vanjske ovojnice diska. Hernija diska uzrokuje cervikalnu radikulopatiju kada dio diska koji iscuri u vrat pritišće obližnje spinalne živce.

Simptomi bolesti

Glavni simptom vratne (cervikalne) radikulopatije je bol koja se širi u ruke, vrat, prsa, gornji dio leđa i/ili ramena i uglavnom je jednostrana.

Živci koji polaze od vrata protežu se do sljedećih dijelova tijela: ramena, ruke, prsnog koša i gornjeg djela leđa.

Zbog toga se i neurološki simptomi koji su posljedica vratne radikulopatije mogu širiti od vrata do bilo kojeg gore navedenog dijela tijela ili u više njih, ovisno o tome koji je korijen živca zahvaćen.

Neurološki simptomi vratne radikulopatije uključuju:

Bol.

Trnjenje.

Slabost mišića.

Oslabljeni refleksi.

Cervikalna radikulopatija različito utječe na pojedinca, stoga može biti prisutan jedan ili bilo koja kombinacija gore navedenih neuroloških simptoma.

Osobe s cervikalnom radikulopatijom obično opisuju bol kao oštru ili žareću. Pomicanje vrata može povećati bol. Ponekad se bol smanjuje kada se stave ruke na vrh glave. To može privremeno ublažiti pritisak na zahvaćeni korijen živca.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika