Vratna radikulopatija – znaci bolesti

Znaci bolesti

Neurološki deficiti kod vratne radikulopatije mogu biti:

• Senzorni. Osjećaj smanjenog osjeta na koži. Mogu se javiti i trnci i žarenje.

• Motorni. Slabost u jednom ili više mišića.

• Refleks. Promjene u refleksu mišića ruke.

Radikulopatija uključuje neurološki deficit, dok se radikularna bol može javiti i bez neurološkog deficita, dakle bez gubitka snage ili osjeta. Moguće je imati cervikalnu radikulopatiju s malo ili nimalo boli u vratu i/ili ruci, ali s izraženim gubitkom osjeta ili snage.

Znakovi i simptomi cervikalne radikulopatije razlikuju se ovisno o tome koji je korijen živca zahvaćen.

• C5 radikulopatija. Zahvaća korijen živca koji se nalazi iznad petog vratnog kralješka. Simptomi mogu ići od vrata do ramena i niz ruku. Slabost se može osjetiti u ramenu ili nadlaktici.

• C6 radikulopatija. Zahvaća korijen živca koji se nalazi iznad šestog vratnog kralješka. Simptomi se mogu širiti kroz ruku i palac. Slabost se može pojaviti u prednjem dijelu nadlaktice.

• C7 radikulopatija. Zahvaća korijen živca koji se nalazi iznad sedmog vratnog kralješka. Simptomi se mogu osjetiti niz ruku, kažiprst i srednji prst. Slabost se može osjetiti u stražnjem dijelu nadlaktice.

• C8 radikulopatija. Zahvaća korijen živca koji se nalazi iznad prvog prsnog kralješka. Simptomi mogu ići niz ruku, kažiprst i mali prst. Snaga stiska šake može biti smanjena.

Ponekad se znakovi i simptomi vratne radikulopatije izraženiji kod određenih aktivnosti, kao što je savijanje vrata, a mogu se smanjiti u mirovanju. Ponekad, znakovi i simptomi mogu postati konstantni i ne nestaju kada je vrat u položaju mirovanja.

Znakovi i simptomi vratne radikulopatije najčešće se pojavljuju povremeno, dakle „dolaze i odlaze“. Ponekad mogu nastati i naglo. Neki pokreti ili položaji glave, poput zabacivanje glave unatrag ili savijanje prema naprijed mogu u nekim slučajevima pogoršati simptome.

U rijetkim slučajevima, simptomi vratne radikulopatije mogu postati intenzivniji i napredovati iz bola u utrnulost i slabost koja se pogoršava unatoč liječenju. Što dulje traje utrnulosti i slabost u ramenu, ruci ili šaci, veća je vjerojatnost da će ti nedostaci postati trajni. Kada konzervativno liječenje (liječenje bez operacije), kao na primjer fizikalna terapija i vježbe ne dovedu do olakšanja simptomima, biti će potrebno razmotriti operaciju kako bi se odstranio pritisak diska ili koštanog izdanka na živac.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika