Hepatalna encefalopatija

Hepatalna encefalopatija (HE) ili portalna encefalopatija je reverzibilni sindrom koji je karakteriziran nizom neuropsihijatrijskih poremećaja kod pacijenata s uznapredovanom cirozom jetre ili portosistemskim šantom.

Hepatalna encefalopatija (HE) ili portalna encefalopatija je reverzibilni sindrom koji je karakteriziran nizom neuropsihijatrijskih poremećaja kod pacijenata s uznapredovanom cirozom jetre ili portosistemksim šantom.

Patogeneza

Usprkos prilično učestalim pojavama i karakterističnim kliničkim manifestacija HE, precizni mehanizmi nastanka još uvijek nisu u potpunosti definirani. Smatra se da je za neurološke poremećaje kod pacijenata sa smanjenom jetrenom rezervom odgovoran sinergistički učinak amonijaka s ostalim neurotoksinima uz fokus na ulogu astrocita.

Hiperamonijemija

Amonijak produciraju enterociti iz glutamina, te koloničke bakterije katabolizmom unesenih proteina i izlučene ureje.
Zdrava jetra se rješava viška amonijaka, tako da ga konvertira u glutamin, te tako sprječava njegov ulazak u sistemsku cirkulaciju. Amonijak smanjuje koncentraciju glikogena u astrocitima, ometa glijalno-neuronsku komunikaciju i ometa sinaptički prijenos. Glavno mjesto u mozgu za detoksikaciju amonijaka su astrociti gdje se vrši konverzija amonijaka preko glutamata u glutamin. U dužem vremenskom periodu, stalno povišena razina plazmatskog amonijaka inducira patološke promjene u perineuronalnim astrocitima.
Pretpostavka je da hiperamonijemija remeti prijenos aminokiselina iz krvi u mozak, povećava intracelularnu osmolarnost astrocita, pojačava neuronsku električnu aktivnost, te pogoduje oksidativnom stresu.

Klinička slika

HE podrazumijeva spektar potencijalno reverzibilnih neuropsihijatrijskih poremećaja, koji se javljaju kod pacijenata s jetrenom insuficijencijom, nakon što se isključe eventualne primarne neurološke ili metaboličke bolesti.
HE se može javiti akutno sa brzim  pogoršanjem mentalne funkcije i kome, bez prisustva prethodne simptomatologije i kronično kod bolesnika sa izraženom portalnom hipertenzijom izazvana nekim precipitirajućim faktorom (opstipacija, krvarenje, sedativi, diuretici) koji je u većini slučajeva moguće dijagnosticirati i ukloniti.
Osim klinički manifestne HE, opisan je i subklinički stadij definiran kao stanje u kojem bolesnici sa cirozom pokazuju različite kvantitativne neuropsihološke deficite, ali imaju normalan mentalni i neurološki status.
Tri su osnovna tipa HE:
Tip A (= akutni) opisuje HE udruženu s akutnom hepatalnom insuficijencijom.
Tip B (= bypass) HE uzrokovana portosistemskim šantovima, bez primarne bolesti jetre.
Tip C (= ciroza) HE opisana u pacijenata s etabliranom cirozom jetre.
Sa progresijom encefalopatije, neuropsihijatrijski poremećaji postaju izraženiji, a gradiraju se u 4 stadija.
Stadij 1(minimalna HE)-gubitak koncentracije, euforija, anksioznost
Stadij 2-letargija ili apatija, blaga dezorijentacija u vremenu i prostoru, promjene osobnosti i neprimjereno ponašanje u društvu.
Stadij 3-somnolencija do stupora, no uz odgovor na verbalnu stimulaciju, potpuna dezorijentacija u vremenu i prostoru.
Stadij 4-koma (bez odgovora na bilo koji vanjski podražaj)

Terapija

Cilj je smanjiti produkciju i apsorpciju amonijaka. To se postiže smanjenjem unosa proteina i primjenom sintetičkih disaharida (laktuloza; npr. Portalak i laktitol)
Peroralnim antibioticima (neomicin; gentamicin; metronidazol; vankomicin) djeluje se na ureaza-producirajuće bakterije u kolonu.
Klizme koje sadrže laktulozu ili druge sintetičke disaharide se koriste ukoliko nije moguća oralna ili nazogastrična primjena.
Probiotici odnosno promjena flore debelog crijeva.

Zaključak

HE encefalopatija predstavlja važan klinički entitet, koji se u praksi često zanemaruje, odnosno pristupa se liječenju tek kada su neurološki simptomi uznapredovali.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hemangiom

Možete li mi očitati UZV sina?

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Jetra

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Jetra

Kako si pomoći kod masne jetre?

Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Jetra

Masna jetra – ima li razloga za paniku?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Možete li mi očitati nalaze gastroskopije i kolonoskopije?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Kako se riješiti bijelih naslaga na jeziku?

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.