Nealkoholna masna bolest jetre – globalni problem

Nealkoholna masna bolest jetre (NAMBJ) označava spektar bolesti jetre koji se pojavljuje u najjednostavnijem obliku kao jetrena steatoza (masna jetra), potom upalna/fibrozirajuća bolest, te nealkoholni steatohepatitis (NASH) koji može progredirati u fibrozu i cirozu.

Bolest je karakterizirana makrovezikularnom steatozom i javlja se u okviru metaboličkog sindroma stoga je u korelaciji s centralnim tipom pretilosti, inzulinskom rezistencijom i šećernom bolesti tipa 2.

Smatra se da više od 30% stanovnika SAD-a boluje od NAMBJ, dok je prevalencija NASH od 3-9%, a varijacije su uočene među različitim etničkim skupinama. NAMBJ je postala vodeći uzrok oboljenja jetre u zemljama razvijenog svijeta, a noviji podaci govore u prilog da je ova bolest postala globalni problem. Na uzorku od više od 6000 stanovnika iz Kine, NAMBJ je uočena kod 16% ispitanika, dok je na skupini Amerikanaca iz Teksasa uočena prevalencija od značajnih 50%. Među američkom populacijom ova bolest je najčešća kod Hispanoamerikanaca (65%), potom kod bijelaca (46%), a najmanja prevalencija je uočena kod Afroamerikanaca (42%).

Osobe s NAMBJ imaju znatno veći indeks tjelesne mase u odnosu na zdrave osobe (BMI; 33 vs 27), a viša je i stopa dijabetes melitusa tipa 2 (72% vs 28%). Nealkoholna masna bolest jetre se povezuje sa slabijom kvalitetom života.

Terapijske opcije su gubitak tjelesne težine i aerobno vježbanje tri puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Takav tip tjelovježbe reducira količinu masti u jetri, a uz to je uočeno smanjenje opsega struka, redukcija svih tjelesnih masnoća i subkutanog masnog tkiva. U sferi farmakoterapije na raspolaganju su metfomin, glitazoni i antioksidansi.

Nealkoholna masna bolest jetre je bolest modernog čovjeka i razvijene civilizacije, ali se sve više uočava da postaje globalni javnozdravstveni problem.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ahilova tendinopatija

Bolno stopalo – 10. dio

Diferencijalna dijagnoza Isključiti potpunu ili djelomičnu rupturu Ahilove tetive. Kao pomoć tu je, između ostalog, Thompsonov test koji se provodi s pacijentom koji leži na trbuhu. U slučaju pozitivnog testa, nije primijećeno nikakvo ili malo kretanja u gležnju; tada je pukla Ahilova tetiva. U slučaju atipične prezentacije i nejasne dijagnoze, treba razmotriti trombozu potkoljenice, puknuće […]

Kralježnica

Imam jake bolove u donjem dijelu kralježnice, molim pojašnjenje nalaza?

Kalkaneus – petna kost

Bolno stopalo – 9. dio

Tendinopatija Ahilove tetive Učestalost Ahilova tendinopatija je stanje nakon preopterećenja tetive s učestalošću od 5 – 6 posto u fizički neaktivnih osoba i 9 posto u fizički aktivnoj populaciji. U većoj su mjeri pogođeni sportaši koji se bave trčanjem na duge staze, tenisom i atletikom. Etiologija i patogeneza Trenutno nema dokaza da je Ahilova tendinopatija […]

Bolno stopalo

Bolno stopalo – 7. dio

Stopalo je složeni dio sustava za kretanje koji pomaže u stabiliziranju udarnih sila i prilagodbi na različite površine te je stalno izloženo opterećenju. Ozljeda ovog djela sustava za kretanje može biti akutna ili kronična, kao npr. u slučaju preopterećenja. Iako su poremećaji povezani sa stopalom učestali, na žalost, nisu jako veliki znanstveni dokazi za metode […]

Bolno stopalo

Bolno stopalo – 6 dio

Diferencijalna dijagnoza Treba napraviti krve pretrage koji uključuju urat, SE, CRP i krvnu sliku kako bi se isključili giht ili druge upalne bolest kao što su reumatoidni artritis kao uzrok ukočenosti palca stopala. Treba isključiti i druge strukturne promjene zgloba poput halluxa valgusa. Liječenje Liječenje hallux rigidusa prvenstveno je konzervativno (neoperativno) i to u svrhu […]

Kosti

Vježbe za smanjenu gustoću kostiju?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.