Alternativna medicina u onkoloških bolesnica

Često se, kao liječnici, nađemo u situacijama kada trebamo zabrinutim pojedincima pojasniti mogućnosti tzv. alternativne medicine u liječenju malignoma…

Često se, kao liječnici, nađemo u situacijama kada trebamo zabrinutim pojedincima pojasniti mogućnosti tzv. alternativne medicine u liječenju malignoma.

Ne negiramo dobrobiti tzv. alternativne medicine, no apeliramo na svijest naših čitatelja da se ne opiru preporukama za liječenje od strane liječnika, odnosno da prihvate predloženo iz tzv. oficijelne medicine. Možda uz prethodno zatraženo i drugo (i treće) mišljenje, ali da ne uskraćuju sebi (ili svojim bližnjima) mogućnosti liječenja i osiguravanja dobre kvalitete života iza provedenog liječenja.

Malignomi se liječe na neki od sljedećih načina: kirurški, zračenjem, cistostaticima ili hormonima, ili pak, najčešće, kombinacijama navedenih modela liječenja. Ovisno o tipu, sijelu i stadiju raka, liječenje je različito dugo i uspješno, s više ili manje nuspojava.

Kod tretiranja određenih nuspojava liječenja, kao što su bolovi, mučnine, povraćanje, slabost, loš apetit i slično, od pomoći mogu biti postupci izvan službene medicine, iz domene tzv. alternativne medicine. No prije negoli se posegne za tim mjerama, ipak je potrebno savjetovati se s liječnicima, onkolozima, koji su sudjelovali u liječenju bolesnika.

Od tzv. alternativnih metoda, od pomoći mogu biti: akupunktura, aromaterapija, masaže, meditacija, joga, neko bilje (u vidu kupki, obloga, sokova, ulja, krema) i zapravo sve ostalo što dokazano ne šteti.

Napominjemo, iako se to zapravo podrazumijeva, kako ni ove postupke ne može provoditi bilo tko, odnosno kako osobe koje provode ove postupke moraju biti primjereno educirane.

Najčešće se pojedinci odgovarajućeg formalnog obrazovanja posebno educiraju za provođenje neke od navedenih metoda, kroz višemjesečne ili višegodišnje tečajeve, a također se periodično i dodatno obrazuju. U suprotnom, prepuštajući se u ruke samozvanih terapeuta pojedinac si može više naškoditi, nego što će eventualno imati koristi.

Liječnici nisu protiv ničega što bolesnik predloži, a za što nema jasnih dokaza o eventualnoj štetnosti. Dapače. Ali tek iza primjerenog liječenja. Naime, ako se zbog stava bolesnika kako želi „sve prirodno“ zakasni s liječenjem (primjerice, bolest se proširi, pa iz početnog stadija s dobrom ili odličnom prognozom dođe u uznapredovali stadij s udaljenim presadnicama, metastazama), mogućnosti liječenja i izlječenja su skromnije, a prognoza je ponekad infaustna.

U liječenju raka niste bitni samo Vi, nego i Vaša djeca, Vaš životni partner, ljudi do kojih Vam je stalo i koji možda ovise o Vama. Sjetite se ovoga kada se suočite s dijagnozom raka i kada se trebate odlučiti za liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika