Boli me zub, a trudna sam

Što kada trudnicu zaboli zub, ili je neki dugotrajniji stomatološki postupak u tijeku, a žena je neplanirano zanijela (a trudnoća je željena)?

Smiju li se stomatološki postupci obavljati i u trudnoći? Hoće li biti loših posljedica na tijek trudnoće, odnosno na plod?

Ova, naoko bezazlena pitanja trudnicu prilično zbunjuju. Ako je žena k tomu prethodno imala neuspjele trudnoće, ili je aktualna trudnoća ostvarena iz postupka medicinski potpomognute oplodnje, na sam spomen stomatološke ordinacije u nje se pojavi strah, ponajprije za svoje nerođeno dijete. Stoga ćemo, zbog mnogih pitanja na ovu temu, razmotriti stomatološku kazuistiku u trudnice.

Mnogi stomatološki zahvati zahtijevaju prethodno rentgensko snimanje, ponekad jedan ili nekoliko zuba (intraoralna snimka zuba), ponekad cijelu, gornju i donju čeljust (ortopan). Današnji rentgenski uređaji sigurni su za primjenu i u trudnoći, ako su primjereno održavani i ako se koriste na ispravan način. Naravno, u trudnoći se preporuča izbjegavati rentgensko snimanje, ako nije u pitanju vitalna indikacija, no rijetko kada je obavljeno rentgensko snimanje, naročito prema stomatološkoj indikaciji, razlog za medicinski indiciran prekid trudnoće. Više opreza radi, tada se preporučaju detaljnija prenatalna dijagnostika, kao i konzultacije s genetičarom.

Ako je žena neplanirano zanijela, trudnoća je željena, a u tijeku je neki stomatološki postupak (npr. izrada proteze i slično), rentgensko snimanje najčešće više i nije potrebno. No takvi su zahvati, ponekad i kontrole bolni, pa se nerijetko obavljaju u nekom obliku lokalne anestezije. Upravo je ovo i najčešće pitanje s kojim se ginekolozi susreću, tj. smije li trudnica dobiti lokalnu anesteziju kod stomatologa. Odgovor je da, smije, ako trudnica inače nije alergična na taj lijek, odnosno na neku supstancu u preparatu. Ovi postupci, kontrole, ponekad i popravci mogu trajati i više tjedana, nekada i mjeseci; ponekad se kod svakog dolaska, ili često preporuča i lokalna anestezija. I ovo je sa stajališta sigurnosti primjene lijeka u trudnoći prihvatljivo, odnosno lokalni anestetik u stomatološkoj ordinaciji trudnica smije sigurno primiti i višekratno, ako inače nije alergična na lijek ili neku supstancu u preparatu.

A kada trudnicu zaboli zub? Pa je, osim lokalne anestezije potreban i antibiotik, prethodno i drugi stomatološki postupci? Smije li trudnica prema uputi stomatologa uzimati antibiotik? I ovdje je odgovor da, smije, ako trudnica inače nije alergična na taj lijek. Naravno, stomatolog, imajući u vidu trudnoću u svoje pacijentice, preporučit će antibiotik koji je siguran za primjenu u trudnoći. Ako kojim slučajem stomatolog previdi pitanje o mogućoj trudnoći, trudnica svakako sama mora spomenuti ovaj važan podatak.

Ostale stomatološke zahvate, kao i već ranije planirane estetske, ili izradu proteza ili nešto drugo, ipak se preporuča ostaviti za iza porođaja.

Neke će trudnice upravo ovakve, složenije i dugotrajnije stomatološke postupke planirati obaviti tijekom trudnoće, razmišljajući kako će imati vremena za odlaske u stomatološku ordinaciju, te za mnoge kontrole. Preporučamo ih ipak ostaviti za neko kasnije vrijeme, jer i sasvim uredna trudnoća može bez ikakvih upozoravajućih momenata u svakom trenutku krenuti neželjenim smjerom. Iz svakodnevnog rada znamo i vidimo kako su trudnice tada sklone i samoptuživanju, stoga se savjetuje pričekati 9 trudničkih mjeseci, a zatim estetske stomatološke postupke uklopiti u svakodnevni ritual; za to vrijeme brigu o novorođenčetu preuzet će tata, zar ne.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika