Bolovi u trudnoći – jesu li opasni??

Na česta pitanja naših dragih čitateljica trudnica, je li opasno ako ju boli trbuh i bez ikakvih drugih podataka, naš je savjet preporuka o neodgodivom odlasku ginekologu.

Na česta pitanja naših dragih čitateljica trudnica, je li opasno ako ju boli trbuh i bez ikakvih drugih podataka, naš je savjet preporuka o neodgodivom odlasku ginekologu, ili nadležnom ili, u neradne dane, u dežurnu ginekološku službu nadležne zdravstvene ustanove. Zašto? Zato što se bez pregleda, u izvjesnim situacijama i nekih pretraga, ne može isključiti i neko „ozbiljno“ zdravstveno stanje, koje ponekad zahtijeva i hitnu operaciju, kao što je upala slijepog crijeva, torzija jajnika, abrupcija posteljice i drugo. U trudnoći ove bolesti, osim onih vezanih za trudnoću (abrupcija posteljice) imaju donekle drugačiju kliničku sliku nego u ne-trudnica, pa neiskusnom doktoru treba i više vremena za postavljanje ispravne dijagnoze.

Ako se pak isključe „ozbiljne“ bolesti, kakvi bolovi u trbuhu trudnicu ne trebaju brinuti? Kakvi se bolovi u trbuhu u trudnoći mogu, uvjetno rečeno, smatrati normalnima?

Postupak kod bolova u trudnoći ovisi o tjednima trudnoće

U ranoj trudnoći, do nekih 20-ih tjedana trudnoće, bolovi koji nisu jakog intenziteta (znamo, ovo je individualno), koji nisu stalni ni česti najčešće su bezazleni i trudnica za početak treba mirovati. Svakako je potrebna pošteda od fizičkih aktivnosti, a daljnje postupanje ovisit će o daljnjem razvoju kliničke slike i trajanju trudnoće. Ponekad će biti potrebno i medikamentozno liječenje, ponekad i bolnički nadzor. Ako se pregledom utvrdi uredan opstetrički status, ovi se bolovi mogu protumačiti kao posljedica rasta maternice i posljedično promijenjenih anatomskih odnosa u maloj zdjelici.

U poodmakloj trudnoći isti ovakvi bolovi ipak se drugačije tretiraju; uz također uredan opstetrički nalaz pri ginekološkom pregledu, razmislit će se o potrebi bolničkog nadzora i uvođenja tokolize (lijekovi za sprečavanje kontrakcija / trudova), koja se u daljnjem razmatranju situacije može i prekinuti, a trudnica se može otpustiti iz bolnice.

Iz navedenoga proizlazi i naš oprez u odgovaranju na pitanja o bolovima u trudnoći, jesu li opasni, hoće li dijete biti dobro, …

Uvijek je potreban ginekološki pregled

Ako trudnica zbog bolova koje ima ipak nema potrebu samoinicijativno odmah otići ginekologu, najčešće se radi o tzv. bezazlenim bolovima, koji najčešće i spontano prođu i ne ostave posljedice. U ostalim slučajevima, kao i onda kada ipak ima potrebu na našim stranicama postaviti pitanje, jer bolovi možda neočekivano dugo traju, možda se pojačavaju, možda od osoba iz svoje okoline čuje kako to „nije normalno“ i slično, preporučit ćemo neodgodiv odlazak ginekologu, nadležnom, odnosno u nadležno rodilište (ovisno o trajanju trudnoće i radnim / neradnim danima). To nipošto ne znači kako mislimo da su trudnica ili njeno nerođeno dijete ugroženi, no jedini razuman odgovor je uputa o neodgodivom ginekološkom pregledu. Iza toga smo i dalje ovdje za komentiranje opstetričkog nalaza i detaljnije upute o svemu što trudnicu još zanima, a na što nije dobila odgovore u ginekološkoj ambulanti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika