Hormonska kontracepcija u ne-kontracepcijske svrhe

Hormonska kontracepcija, HK, pilule, jedna je od metoda zaštite od neželjene trudnoće, međutim svoje mjesto primjene ima i u mnogim drugim zdravstvenim stanjima u žena. Unatoč stalnim nastojanjima ginekologa.

Hormonska kontracepcija, HK, pilule, jedna je od metoda zaštite od neželjene trudnoće, međutim svoje mjesto primjene ima i u mnogim drugim zdravstvenim stanjima u žena.
Unatoč stalnim nastojanjima ginekologa u informiranju potencijalnih korisnica HK (kroz radionice, seminare, preko interneta i drugo), strahova i nejasnoća koje prate HK i dalje ima i nisu zanemarivi. No, budući su razlozi za primjenu HK mnogi, jako je važno ovaj vid liječenja približiti ciljanoj skupini žena i razbiti predrasude o štetnosti hormonske kontracepcije.
Počeci hormonske kontracepcije datiraju iz 1950-ih godina, a prva kombinirana hormonska, estrogensko-gestagenska pilula odobrena je za primjenu u kontracepcijske svrhe 1961. (najprije u SAD-u, pa u Australiji i tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj).
Prva istraživanja pokazala su brojne i ozbiljne nus-pojave (plućna embolija, srčani i moždani infarkt, tromboze i drugo), no naredne generacije hormonskih kontraceptiva imale su manje količine hormona, a svaka sljedeća generacija HK je imala i novu gestagensku komponentu. 

Upravo o gestagenskoj komponenti ovisi koji će se hormonski kontraceptiv primijeniti u određenom zdravstvenom problemu u žena.
Tako se HK može preporučiti:

  • za regulaciju menstruacijskog ciklusa,
  • za zaustavljanje nekih oblika nenormalnog vaginalnog krvarenja u djevojaka i mlađih žena,
  • u liječenju nekih cista na jajnicima (funkcionalnih, endometriotičnih),
  • za liječenje zdravstvenih stanja koja u svojoj podlozi imaju određene poremećaje spolnih hormona (npr. za liječenje nekih slučajeva sindroma policističnih jajnika i slično),
  • za liječenje nekih poremećaja koji su posljedica hiperandrogenih stanja (što je opet u naravi poremećaj spolnih hormona, a vanjske manifestacije su pojačana dlakavost, masna koža i kosa, akne)
  • u liječenju nekih oblika neplodnosti, kao dio terapijskog protokola,
  • u tretiranju određenih dermatoloških problema (koji su opet najčešće posljedica poremećaja nekih spolnih hormona), i dr.

 Važno je svaku potencijalnu korisnicu hormonske kontracepcije odgovarajuće pripremiti i obraditi prije početka uzimanja HK, te zatim odgovarajuće kontrolirati tijekom uzimanja HK.
Novije studije (unazad 10-ak godina), pokazuju da današnji hormonski kontraceptivi uz ovakav pristup (priprema prije i kontrola tijekom uzimanja HK) ne povećavaju rizik ni od krvožilnih incidenata ni od malignoma. Drugim rječima, sigurni su za primjenu.
Naravno, u slučaju bilo kakvih događanja, odnosno odstupanja od redovnog stanja, korisnica hormonske kontracepcije mora promptno izvijestiti nadležnog ginekologa, koji će, ovisno o situaciji i razlozima zbog kojih se HK koristi, predložiti ili prekid uzimanja HK, ili će predložiti uzimanje nekog drugog oblika ili vrste hormonske kontracepcije, ili primjenu nekog drugog oblika kontracepcije, odnosno neki drugi vid liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika