Inhibitori protonske crpke nisu štetni u trudnoći

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. To je razdoblje kada žena najviše pažnje posvećuje zdravom načinu života, pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, izbjegavanju štetnih čimbenika koji bi mogli narušiti zdravlju …

Piše: Dr. Ivana Rosenzweig Jukić, Specijalist interne medicine

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. To je razdoblje kada žena najviše pažnje posvećuje zdravom načinu života, pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, izbjegavanju štetnih čimbenika koji bi mogli narušiti zdravlju embrija odnosno fetusa. Upravo iz tog razloga, trudnice nastoji izbjeći abuzus medikamenata u svrhu liječenja različitih oboljenja, a koje bi inače uzele da nisu trudne.
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je prisutna i kod 80% trudnoća, a obično se javlja u 1. ili 2. trimestru trudnoće,  te je prisutna tijekom čitave trudnoće i najčešće je blažeg karaktera i povremena, iako simptomi mogu bit izrazito jaki i učestali. Komplikacije GERB-a tijekom trudnoće  (krvarenje, gubitak na tjelesnoj težini) su rijetke.
GERB je uzrokovan smanjenjem tlaka donjeg ezofagealnog sfinktera u čijoj je podlozi povišena razina maternalnog estrogena i progesterona. Hormonalne promjene u trudnoći također smanjuju želučani motilitet, što rezultira produljenjem vremena želučanog praženjenja i povečanim rizikom za GERB. Glavni simptomi GERB-a su žgaravica i refluks kiselog želučanog sadržaja.
Terapijski postupnik savjetuje početak liječenja higijensko-dijeteskim mjerama (manji i češći obroci, izbjegavanje jela pred spavanje, spavanje na uzvišenom uzglavlju) potom farmakološko liječenje antracidima, antagonistima H2-receptora i inihibitorima protonske crpke (IPC).
Glavni klinički problem je liječenje GERB-a u trudnoći, kako bi se izbjegao štetan utjecaj lijekova na razvoj dijeteta. Danas su lijekovi izbora za liječenje GERB-a inhibitori protonske crpke, vrlo sigurni i učinkoviti lijekovi za pacijente koji nisu u stanju trudnoće.
Međutim što je sa sigurnošću primjene ovih lijekova u trudnoći?
Iz dana u dan sve je veći broj znanstvenih dokaza o sigurnosti njihove primjene kod trudnica.
U brojnim zemljama zapadnog svijeta inhibitori protonske crpke se sada koriste kao OTC pripravci, dakle bezreceptni lijekovi koji su dostupni u širokoj prodaji, a činjenica da je veliki broj neplaniranih trudnoća, rezultira sve većim brojem žena koje u trudnoći posebno u početnim tjednima uzimaju ove lijekove. Dosadašnje studije na animalnim modelima nisu pokazale  teratogeni učinak ovih lijekova. Food and Drug Administration je klasificirala omeprazol u kategoriju C (animalne studije su pokazale rizik za fetus kada se koristi u većim dozama, međutim nema adekvatnih podataka glede sugurnosti primjene kod ljudi).
Ostali inhibitori protonske crpke su klasificirani u kategoriju B (animalne studije nisu pokazale rizik za fetus, ali podaci sa humanim studijama nisu dostupni).

Rezultati meta-analize publicirane u American Journal of Gastroenetrology o sigurnosti primjene inhibitora protonske crpke u trudnoći koja je analizirala podatke 60 kliničkih istraživanja sa 135 000 ispitanica, nisu pokazali povečani rizik za veće kongenitalne malformacije, spontani pobačaj ili prijevremeni porod. Također rezultati danske studije publicirane u The New England Journal of Medicine u koju je uključeno više od 5000 novorođene djece u razdoblju od 1996-2008.godine (koja su bila izložena utjecaju inhibitora protonske crpke 4 tjedna prekoncepcijski te čitavi prvi trimestar graviditeta) nisu uočila statistički značajnu razliku glede pojavnosti kongenitalnih defekata. U odnosu na zadnja dva desetljeća raste broj trudnica koje navode abuzus IPC tijekom trudnoće. Novija istraživanja pokazuju da je incidencija GERB- a i godinu dana nakon poroda veća kod trudnica nego li u kontrolnoj skupini.

Jedan od najsigurnijih načina liječenja GERB-a je promjena životnih navika:
• Spavanje na uzvišenom uzglavlju, na dva jastuka, pod 45 stupnjeva
• Spavanje i ležanje na lijevom boku smanjuje povrat kiseline u jednjak
• Izbjegavati svu potencijalno štetnu hranu poput kave, čaja, alkohola, koka-kola,  čokolada, masnoće, agrume…
• Jesti manju količinu hrane u više obroka dnevno, a ne 3 obroka dnevno obilnih porcija
• Nakon jela, izbjegavati ležeći položaj
• Izbjegavati obrok neposredno prije spavanja, najbolje par sati nakon večere otići spavati
• Izbjegavati usku odjeću, posebno u području trbuha
• Pušenje cigareta potiče pojavu simtoma GERB-a
• Žvakanje gume za žvakanje stimulira izlučivanje sline koja sadrži bikarbonate te na taj način neutralizira kiseli sadržaj
• Ukoliko ove mjere ne dovedu poboljšanja ostaje nam uzeti medikamente poput antacida, H 2 antragonista i inhibitora protonske crpke.
Zaključno se može istaknuti da se inhibitori protonske crpke prema rezultatima ovih velikih kliničkih studija mogu sigurno koristiti tijekom prvih tri mjeseca graviditeta, što vrijedi za sve inhibitore uključujući i omeprazol.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika