Iza poroda – i sreća i tjeskoba

Rođenje djeteta sretan je događaj ne samo za roditelje, nego i užu i širu obitelj, za kumove, prijatelje, … Ako je žena po prvi puta postala majka, teško joj je vjerovati da su dani provedeni u rodilištu iza poroda za duže vrijeme zadnji dani kada je spavala više sati u komadu.

Povratak iz rodilišta u dobro poznato okruženje

Po povratku iz rodilišta, neke će dočekati i nove sitnice u sobi u kojoj će boraviti novorođenče, u neka ranija vremena, prije pandemije, narednih dana izmjenjivali su se čestitari – neki su očekivani s veseljem, drugi s … ne baš tolikim veseljem, …

Unatoč pomoći oca djeteta, možda i baka i djedova, tetki i stričeva, veći dio svakodnevnih obaveza je ipak na novopečenoj majci.

Iza prvih dana kada je majka novorođenčeta još pod dojmom novih okolnosti, toliko angažirana da umor i ne osjeća, tijelo i duša traže svoje i ona ubrzo počinje biti svjesna toga. Počinje se javljati umor, razdražljivost, nesanica, promjene raspoloženja i sva ostala stanja koja prate ekstremna raspoloženja, u ovom slučaju sreće.

Tijelo i duša traže svoje

Takve promjene, odnosno stanja neispavanosti, otežanog usnivanja, umora, razdražljivosti, koja traju razumno vrijeme i koja nije potrebno posebno tretirati, razumljiva su, očekivana i normalna.

No kada takve promjene ne prolaze, kada ih nije moguće kontrolirati, kada ukućani primjećuju da se s majkom počinje dešavati „nešto čudno“, onda je potrebna liječnička pomoć.

Važno je osvijestiti populaciju o takvim stanjima, kada je potrebno potražiti liječničku pomoć, koja su u medicini poznata i koja se mogu tretirati. A najvažnije je probleme ne „gurati pod tepih“ i pravovremeno zatražiti pomoć.

Ne gurati probleme pod tepih

Dobro poznato stanje promijenjene percepcije u majke iza poroda poznato je pod nazivom poslijeporođajna depresija i pogađa tisuće i tisuće žena. Simptomi poput nervoze, tuge, problema sa spavanjem, samooptuživanja i slični mogu se javiti nekoliko mjeseci, pa i do nekoliko godina po porodu.

Ovakvo stanje majke važno je prepoznati i zatražiti stručnu pomoć. Nekada će ta pomoć biti u vidu razgovora, nekada će biti potrebno i liječenje lijekovima.

Kako unaprijed znati?

Može li se unaprijed predvidjeti u koje će se žene razviti poslijeporođajna depresija? Ne može. Može se očekivati u žena koje su prije trudnoće imale neku neurozu ili se liječile kod psihijatra, u onih koje su imale neki oblik šećerne bolesti i slično, ali i u potpuno zdrave žene, žene koja do tada nije imala u tom smislu opterećenu anamnezu.

Čovjek nije otok, čovjek je društveno biće, zoon politikon.

Često tek okolina primijeti kako se s pojedincem nešto dešava. Slijedom toga ni ova situacija poslijeporođajne depresije nije iznimka. Podrška najmilijih, ukućana, prijatelja i ovdje je nezamjenljiva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika