Izvanmaternična ili ektopična trudnoća

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća (lat. Graviditas extrauterina, GEU) označava trudnoću koja je patološka prema svom smještaju izvan maternice. Najčešća lokalizacija izvanmaternične trudnoće.

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća (lat. Graviditas extrauterina, GEU) označava trudnoću koja je patološka prema svom smještaju izvan maternice. Najčešća lokalizacija izvanmaternične trudnoće je jajovod (tubarna trudnoća), a ostale lokalizacije su rjeđe (jajnik, cerviks, vagina, ostali dijelovi abdominalne šupljine). Ponekad GEU, u početku, nema posebne simptome, a ponekad već od samog početka žena može biti životno ugrožena.

Kako dolazi do GEU?
Jasnih razloga nema, no zna se koja stanja mogu pogodovati izvanmaterničnom zanošenju. To su:

  • preboljela zdjelična upalna bolest (naročito uzrokovana klamidijom),
  • intrauterini uložak (spirala),
  • anomalije jajovoda,
  • prethodne ginekološke ili bilo kakve operacije u trbušnoj šupljini,
  • prethodna izvanmaternična trudnoća i drugo.

Kada posumnjati na GEU i kako se GEU dijagnosticira?
Nepisano je pravilo da svaka spolno aktivna žena generativne dobi i urednih spolnih odnosa treba po izostanku menstruacije najprije napraviti tzv. kućni, urinski test na trudnoću. Iza toga se otprilike 2-3 tjedna po izostanku menstruacije, što je otprilike 6-7 tjedana amenoreje, treba obaviti prvi ginekološki pregled, kada će se trudnoća potvrditi ili isključiti. Naravno, pregled je potreban i ranije, ako se dešavaju neke hitne situacije (bolovi, vaginalno krvarenje, povišena tjelesna temperatura, itd). U tim tjednima trudnoće ultrazvučno se jasno može isključiti izvanmaternična trudnoća. Ako se, međutim, ustanovi da ultrazvučno nema znakova intrauterine trudnoće (uz prethodno nedvojbeno potvrđenu trudnoću pozitivnim nalazom beta-HCG-a), mora se posumnjati na GEU i ženu uputiti u bolnicu, kako bi bila pod nadzorom ako se situacija zakomplicira.

Kakvi simptomi prate GEU?
U početku žena s GEU ne mora imati posebne smetnje ili simptome trudnoće. No u ozbiljnim situacijama može imati jake bolove u abdomenu (najčešće u donjem dijelu), vaginalno krvarenje, pregled može biti izrazito bolan, trbušna stijenka napeta, tvrda, bolna, koža orošena znojem, blijeda, može gubiti svijest i slično.

Kako se tretira GEU?
U tzv. mirnim slučajevima, kada se ne radi o akutnom abdomenu, kada praktički žena nema smetnje i trudnoća je početna, rana, postupanje je najčešće ekspektativno – žena je u bolnici pod nadzorom. Postupanje može biti i konzervativno (daju se lijekovi za medikamentozno rješavanje GEU) ili kirurško, najčešće u hitnim situacijama (koliko će opsežna operacija biti ovisit će o intraoperacijskom nalazu).

Kada planirati sljedeću trudnoću iza GEU?
Uobičajeno se ženama preporuča sa sljedećom trudnoćom pričekati 3-6 mjeseci. Obzirom na način na koji se GEU tretirala (ekspektativno, medikamentozno, kirurški), bit će potrebno razmisliti o medicinski potpomognutoj oplodnji. No ako nema drugih uzroka neplodnosti, spontana trudnoća je iza GEU moguća i uz jedan jajnik i jedan jajojovod i maternicu.

A kakva će sljedeća trudnoća biti, hoće li se ponoviti GEU ili ne, hoće li trudnoća biti na neki drugi način patološka ili ne, unaprijed se ne može znati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika