Kratki pregled metoda potpomognute oplodnje

Dijagnostička obrada je učinjena, kompletno su obrađena oba partnera.

U muškog partnera ustanovljene su određene promjene u spermiogramu (kvalitativna i kvantitativna analiza ejakulata), a u žene je ustanovljeno nešto od slijedećega: smanjena funkcija žutog tijela (čiji hormon podržava opstanak trudnoće), neka anatomska zapreka na putu oplodnje ili upala nekog od vanjskih ili unutarnjih spolnih organa. Svaki od navedenih razloga znači i primjenu određenog postupka potpomognute oplodnje, a uz to je još važna i dob žene, trajanje neplodnosti, motiviranost, cijena postupka, itd.

Što nam je, dakle, na raspolaganju?
Prije svega je eventualnu spolno prenosivu infekciju potrebno liječiti antibioticima (sistemski, per os, i lokalno, u vidu vaginaleta ili krema za rodnicu. Obavezno se liječe oba partnera), a eventualnu anatomsku zapreku na nekoj razini spolnog puta u žene potrebno je kirurški rješiti. Neki od loših nalaza spermiograma djelomično se mogu popraviti uz npr. prestanak pušenja, konzumiranjem zdravih namirnica i slično, no eventualna poboljšanja su minimalna. Ukoliko se radi o smanjenoj funkciji žutog tijela, može se započeti sa stimulacijom ovulacije.

Ako uz kontroliranu superovulaciju nije došlo do trudnoće, primijeniti će se nešto od slijedećega:
 IUI (engl. intrauterine insemination, unašanje sjemena u maternicu); može biti AIH (engl. artificial insemination by husband, unašanje sjemena supruga) ili AID (engl. artificial insemination by donor, unašanje sjemena donora)
 ITI (engl. intratubal insemination, unašanje sjemena u jajovod)
 IVF/ET (engl. in vitro fertilization and embryo transfer, in vitro oplodnja i prijenos zametaka)
 GIFT (engl. gamete intrafallopian transfer, unašanje gamete u jajovod)
 ZIFT, TET (engl. zygote intrafallopian transfer, tubal embryo transfer, unašanje zigote ili embrija u jajovod)
 ICSI (engl. intracytoplasmic sperm injection, mikroinjekcija spermija u jajnu stanicu)
 Krioprezervacija (smrzavanje – odmrzavanje zametaka i prijenos u maternicu)

Svaka od metoda potpomognute oplodnje može se učiniti u prirodnom ciklusu ili uz stimulaciju ovulacije. Koja je najprikladnija u određenom slučaju, odlučiti će, u suglasnosti s vama, tim ginekologa kojima je uža specijalnost problematika neplodnosti.

Kako vidimo, načina ima, stoga se s povjerenjem obratite izabranom ginekologu, koji će vas onda uputiti što vam je činiti kako bi i vi ostvarili toliko željeno potomstvo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika