Nenormalno vaginalno krvarenje izvan trudnoće – liječenje

U većini slučajeva abnormalnog vaginalnog (uterinog) krvarenja najprije se djeluje na zaustavljanje aktualnog i akutnog krvarenja. Ponekad je to dovoljno, a ponekad se nakon eventualnog zaustavljanja ili smanjenja krvarenja ono nastavi, jednakim ili slabijim, odnosno jačim intenzitetom.

U većini slučajeva abnormalnog vaginalnog (uterinog) krvarenja najprije se djeluje na zaustavljanje aktualnog i akutnog krvarenja. Ponekad je to dovoljno, a ponekad se nakon eventualnog zaustavljanja ili smanjenja krvarenja ono nastavi, jednakim ili slabijim, odnosno jačim intenzitetom. Tada daljnje liječenje ovisi o nalazima dijagnostičke obrade.
Liječenje nenormalnog vaginalnog krvarenja izvan trudnoće u većini se slučajeva odvija ambulantno (odnosno izvanbolnički), no u nekim slučajevima liječenje se provodi u bolnici.

U liječenju nenormalnog vaginalnog krvarenja izvan trudnoće u žena generativne dobi, obzirom na uzroke, na raspolaganju nam je slijedeće:

Hormonska terapija

To mogu biti samo estrogeni, samo gestageni, ili kombinirana hormonska terapija (hormonska kontracepcija – pilule, flasteri, vaginalni prstenovi, hormonski intrateuterini uložak, hormonske injekcije).
Ovaj vid liječenja učinkovit je u slučajevima nenormalnog vaginalnog krvarenja koje je uzrokovano endokrinološkim poremećajima, odnosno poremećajima ovulacije.

Mali kirurški zahvati

To mogu biti zahvati ablacije, biopsije, kiretaže i histeroskopije.
Ovaj vid liječenja primjenjuje se u slučajevima nenormalnog vaginalnog krvarenja koje je uzrokovano polipima vrata maternice, odnosno zadebljanjem ili polipom endometrija.

Ginekološke operacije

To mogu biti laparotomija (poprečni rez u donjem dijelu trbuha), laparoskopija (tri ubodne rane na trbuhu) ili kirurški pristup može biti vaginalni.
Ovaj vid liječenja primjenjuje se u slučajevima nenormalnog vaginalnog krvarenja koje je uzrokovano adenomizom ili miomima maternice (ili se odstranjuje maternica u cjelini ili samo miom/i, s ili bez jajnika i jajovoda).

Antibiotska terapija

Ovaj vid liječenja primjenjuje se u slučajevima nenormalnog vaginalnog krvarenja koje je uzrokovano genitalnim (spolno prenosivim) infekcijama.

U većini slučajeva terapijski pristup je kombiniran, tj. sastoji se od nekoliko navedenih mogućnosti. Nerijetko je potrebno, naročito u slučajevima obilnog i dugotrajnog vaginalnog krvarenja, u prvom aktu rješavati i sekundarnu anemiju (kada se u laboratorijskim nalazima iščitavaju snižene razine eritrocita, hemoglobina, hematokrita ili željeza), bilo peroralnom primjenom željeza, odnosno transfuzijama krvnih pripravaka.

Obzirom na uzrok i trajanje liječenja će biti različito. Općenito govoreći, u slučajevima kada su uzroci nenormalnog vaginalnog krvarenja uklonjeni operacijom ili malim kirurškim zahvatom, problem se može smatrati rješenim. S druge strane, kada su uzroci nenormalnog vaginalnog krvarenja koagulopatije ili endokrinološki, odnosno poremećaji ovulacije, liječenje je u pravilu dugotrajno, višegodišnje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika