Nenormalno vaginalno krvarenje izvan trudnoće – općenito

Nenormalno vaginalno krvarenje je svako vaginalno krvarenje koje se pojavi neovisno o redovnoj i urednoj menstruaciji. To je i jedan od najčešćih problema u ginekologiji. Ogromna je razlika u značenju, dijagnostici, terapiji i prognozi vaginalnog krvarenja u trudnoći i izvan trudnoće, a zatim i u žena različite životne dobi.

Nenormalno vaginalno krvarenje je svako vaginalno krvarenje koje se pojavi neovisno o redovnoj i urednoj menstruaciji. To je i jedan od najčešćih problema u ginekologiji.Ogromna je razlika u značenju, dijagnostici, terapiji i prognozi vaginalnog krvarenja u trudnoći i izvan trudnoće, a zatim i u žena različite životne dobi.
Na ovim stranicama imamo vrlo posjećen tekst o vaginalnom krvarenju u ranoj trudnoći, a o sličnim problemima ćemo i dalje pisati.
U ovom i u nekoliko narednih tekstova razmotrit ćemo problematiku nenormalnog vaginalnog krvarenja u negravidnih žena različite životne dobi – generativne dobi, te u perimenopauzalnih i postmenopauzalnih žena.

Ponekad su uzroci nenormalnog vaginalnog krvarenja izvan trudnoće određena bolesna stanja koja se odnose na donji reproduktivni trakt žene (ozljede, upale i ostala patologija stidnice, rodnice i vrata maternice), a ponekad (češće) stanja koja se odnose na ostale organe i organske sustave. Najprije ćemo se pozabaviti češćim uzrocima u žena generativne dobi, a o stanjima koja se odnose na donji reproduktivni trakt žene i posebno na ovu problematiku u žena iza generativne dobi bit će riječi u nekom od sljedećih nastavaka.

U ginekologiji se za ista ili slična stanja koja se odnose na abnormalno vaginalno (maternično) krvarenje rabe različiti izrazi, pa to ponekad može izazvati nedoumicu o čemu se zapravo radi.
Primjerice, svako nenormalno maternično krvarenje izvan trudnoće redovito se stavi pod radnu dijagnozu disfunkcionalno krvarenje iz maternice. Taj širokoobuhvatni pojam, međutim, ne govori o uzrocima, pa ponekad inicijalno liječenje (napose u akutnom stanju) neće polučiti rezultate. Zato bi se, nakon poduzete odgovarajuće dijagnostičke obrade, taj pojam trebao zamijeniti određenijim izrazima kao što su nenormalno vaginalno krvarenje kao posljedica koagulopatija, endometralne disfunkcije i poremećaja ovulacije.
Za obilno (ekscesivno) menstruacijsko krvarenje rabi se pojam menoragija, a za intermenstruacijsko (koje se pojavi u bilo kojoj fazi menstruacijskog ciklusa, neovisno o urednom menstruacijskom krvarenju) pojam metroragija.

Abnormalno vaginalno krvarenje može biti akutno i kronično. Akutno zahtijeva hitnu intervenciju, tj. neodgodivo zbrinjavanje, a potom i sveobuhvatnu dijagnostičku obradu; kronično (koje, dakle, ne ogovara na primijenjeno liječenje, odnosno ponavlja se ili traje neovisno o poduzetim mjerama dulje vrijeme), zahtijeva odgovarajuću dijagnostičku obradu i diferentno liječenje.

Adekvatan terapijski pristup, a samim time i opće stanje bolesnice i daljnja prognoza ovise o pravilnoj i pravovremenoj dijagnozi. Među stručnim društvima stalno su u tijeku nastojanja da se klinička stanja adekvatno definiraju, pa se tako napori ulažu i u pronalaženje adekvatnog sistema klasifikacije uzroka abnormalnog vaginalnog krvarenja, o čemu će biti riječi u narednom nastavku.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika