Nenormalno vaginalno krvarenje izvan trudnoće – ozljede i upale

Završavajući ovaj kratki pregled nenormalnog vaginalnog krvarenja izvan trudnoće, spomenut ćemo ozljede i upale, kao također moguće i ne takorijetke uzroke ovog problema.

Završavajući ovaj kratki pregled nenormalnog vaginalnog krvarenja izvan trudnoće, spomenut ćemo ozljede i upale, kao također moguće i ne tako rijetke uzroke ovog problema. Ovi uzroci nisu posebno navedeni u zadnjoj klasifikaciji nenormalnog vaginalnog/uterinog krvarenja izvan trudnoće, no, u širem smislu mogu se svrstati pod slovo N=not yet classified (AUB PALM-COEIN klasifikacija, FIGO). Iako je njihovo dijagnosticiranje i liječenje znatno jednostavnije od nekih drugih uzroka, navest ćemo ih kao nešto na što se diferencijalno dijagnostički treba posumnjati.

Ozljede genitalnih organa koje se manifestiraju vaginalnim krvarenjem (ozljede rodnice, vrata maternice) poglavito su mehaničke prirode. Do njih može doći tijekom spolnih odnosa (ne samo nasilnih nego i dobrovoljnih), uslijed postavljanja npr. tampona u rodnicu ili intrauterinog uloška, spirale, ili stavljanja nekog drugog stranog tijela u rodnicu, kod pada, prilikom vožnje biciklom itd.
Da se radi o mehaničkoj ozljedi vidi se već pri ginekološkom pregledu na ginekološkom stolu i u pravilu daljnja dijagnostika nije potrebna.
Ovisno o veličini ozljede i terapijski pristup bit će drugačiji. U slučaju manjih ozljeda (laceracija) u obzir dolazi samo ispiranje (toaleta) rodnice antiseptikom, što pacijentica može i sama provoditi. U slučaju većih ozljeda, ponekad će biti potrebno i kirurško zbrinjavanje, uz popratnu antibiotsku zaštitu.
Iza zbrinjavanja mehaničke ozljede koja je dovela do vaginalnog krvarenja eventualno zaostaje ožiljak, ali drugih posljedica nema (osim u slučaju ozljeda većeg opsega, kada je zahvaćen i dublji mišićni sloj ili je došlo do otkinuća dijela tkiva, pa se liječenje treba nastaviti, a određeni funkcionalni, anatomski ili estetski deficitimogu ostati i nakon liječenja).

Neke od genitalnih, spolno prenosivih upala također mogu rezultirati vaginalnim krvarenjem. Takvo je krvarenje u pravilu oskudnije, krv je zamućena, pjenušava, ponekad je praćeno i neugodnim mirisom i nekim drugim smetnjama.
U dijagnostici genitalnih upala od iznimne su važnosti mikrobiološke analize uzoraka iz rodnice/s vrata maternice. Kada se ustanovi određeni uzročnik, ciljano liječenje treba se provesti u oba spolna partnera (antibioticima, antimikoticima; peroralno, lokalno, a ponekad i parenteralno). Iza liječenja treba se provesti kontrolno mikrobiološko testiranje, kako bi se potvrdio učinak provedenog liječenja. Odnosno, ukoliko bi se upala evidentirala i u kontrolnim nalazima, liječenje (uvijek oba spolna partnera) provodit će se dalje, do urednih kontrolnih nalaza.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika