Nenormalno vaginalno krvarenje izvan trudnoće – uzroci

Prema najnovijim smjernicama krovne udruge ginekologa i opstetričara (FIGO), za klasifikaciju uzroka abnormalnog vaginalnog (materničnog) krvarenja (engl. abnormal uterine bleeding, AUB), u negravidnih žena generativne dobi rabi se tzv. PALM-COEIN sistem (AUB PALN-COEIN).

Prema najnovijim smjernicama krovne udruge ginekologa i opstetričara (FIGO), za klasifikaciju uzroka abnormalnog vaginalnog (materničnog) krvarenja (engl. abnormal uterine bleeding, AUB), u negravidnih žena generativne dobi rabi se tzv. PALM-COEIN sistem (AUB PALN-COEIN). Ovaj sistem klasifikacije ne uzima u obzir stanja koja se odnose na donji dio reproduktivnog trakta žene, kao ni ozljede i upale.

Prema navedenome, uzroci AUB-a svrstani su u 9 kategorija. To su: polipi (P=polyp), adenomioza (A=adenomyosis), leiomiomi (L=leiomyoma), malignomi i hiperplazija (M=malignancy and hyperplasia), koagulopatije (C=coagulopathy), poremećaji ovulacije (O=ovulatory dysfunction), endometralni (E=endometrial) i vanjski uzroci (I=iatrogenic), te još neklasificirani uzroci (N=not yet classified).

Prva četiri uzroka moguće je detektirati vizualno, uz pomoć uređaja za slikovni prikaz (ultrazvučni pregled), te citološkom i histološkom analizom (PAPA-test, patohistološki nalaz).
Sljedeća 4 uzroka moguće je detektirati dodatnim dijagnostičkim testovima (hematološke, biokemijske i analize hormona, te po potrebi i druge metode dijagnostičke obrade); termin „vanjski” odnosi se na vanjske, utjecaje okoline, tj. one koji ne proizlaze iz procesa u organizmu (npr. izloženost steroidnim hormonima iz dodataka prehrani i slično, posljedice imanja intrauterinog uloška, spirale i drugo).
Posljednji uzrok/uzroci su svrstani u one još neklasificirane – to bi bila sva ona stanja kojima se dostupnom dijagnostičkom obradom ne može odrediti uzrok.

Prema mišljenju struke, PALM-COEIN je najobuhvatnija kategorizacija uzroka nenormalnog vaginalnog krvarenja, iako se i dalje misli kako se i ovo može doraditi. No, PALM-COEIN sistem pogodan je za kliničare u smislu procjene hitnosti, najpogodnijeg terapijskog pristupa, potrebe za dodatnom dijagnostičkom obradom i daljnje prognoze.

Prema FIGO-smjernicama, za svaki navedeni uzrok moraju biti zadovoljeni dijagnostički kriteriji, a ponekad (štoviše, vrlo često) uzrok nije samo jedan. Stoga je, osim u slučajevima akutnog AUB-a (kada se odgovarajuće liječenje mora odmah primijeniti), uvijek potrebna odgovarajuća dijagnostička obrada, kako bi liječenje bilo usmjereno na svaki od uzroka i kako bi se spriječilo ponavljanje problema, odnosno prevenirao kronicitet.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika