Neplanirana trudnoća

Želja za majčinstvom prirodna je potreba (većine) žena. Kada će se žena odlučiti na trudnoću, ovisi o mnogim čimbenicima, npr. o (pravom) partneru, financijskoj sigurnosti, situiranosti, društvenom i poslovnom položaju.

Želja za majčinstvom prirodna je potreba (većine) žena. Kada će se žena odlučiti na trudnoću, ovisi o mnogim čimbenicima, npr. o (pravom) partneru, financijskoj sigurnosti, situiranosti, društvenom i poslovnom položaju, itd.
Međutim, nerijetko se trudnoća „dogodi”. Štoviše, prema svjetskim statistikama, milijuni žena raznih rasa, različitih životnih dobi i stupnja obrazovanja svake godine neplanirano zanesu. I što tada? Važno je dobro promisliti i odgovoriti si na barem dva pitanja i to čim prije – hoću li zadržati trudnoću ili ne?

Ukoliko se žena odluči zadržati trudnoću, čim prije se (otprilike dva tjedna po izostanku menstruacije) treba javiti ginekologu, kako bi se napravio plan pregleda i pretraga u trudnoći.
Žene koje se odluče zadržati neplaniranu trudnoću nisu nužno spremne za majčinstvo, niti planiraju zadržati dijete, ali im je ta opcija prihvatljivija od namjernog prekida trudnoće. Tokom trudnoće razmislit će o svemu i donijeti konačnu odluku – hoće li po porodu zadržati dijete ili ga dati na usvajanje i time se odreći roditeljskih prava.

Ukoliko se žena odluči ne zadržati trudnoću, opet se mora čim prije javiti ginekologu (otprilike dva tjedna po izostanku menstruacije), kako bi dobila upute o daljnjem postupanju u smislu prekida neželjene trudnoće. I u ovom slučaju je potrebno dobro promisliti, jer jednom donesena odluka o i sam čin namjernog prekida trudnoće su konačni.

Poseban problem su maloljetničke trudnoće, koje su najčešće neplanirane i većinom neželjene. U tim slučajevima daljnje postupanje dogovara se u suglasnosti s roditeljem, odnosno starateljem. Također, u tim je slučajevima potrebno razlučiti radi li se o bilo kojem obliku zakonski neprihvatljivog spolnog ponašanja, zatim razumije li djevojka u potpunosti situaciju, prihvaćaju li obje obitelji novonastalu situaciju, itd.

Upravo kako bi trudnoća bila željena i planirana, preporuča se primjenjivati metode zaštite od neželjene trudnoće. Naravno, nikada se ne smije smetnuti s uma kako ni jedna metoda kontracepcije nije 100% učinkovita. Neke metode zaštite od neželjene trudnoće su sigurnije (OHK, IUD, prezervativi) od drugih (prirodne metode) i svakako je poželjno dobro promisliti o tome i odlučiti se za neku od brojnih koje su na raspolaganju. Najmanje poželjna „metoda” je namjerni prekid trudnoće. Iako je i to u nekim situacijama i okolnostima razumljivo i opravdano.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika