Osvrt na vaše aktivnosti u kategoriji „ginekologija“ u 2020-oj

Letimičnim pregledom, a potom i egzaktno, uviđamo kako su ipak najčešća pitanja koja se postavljaju ginekologinji ona „Jesam li trudna“, „Je li to opasno“, „Trebam li otići na pregled, ili čekati da problem sam prođe“.

Kalendarski je 2020-ta, godina u kojoj se Svijet susreo s pandemijom uzrokovanom novim virusom, naša Domovina i s dva katastrofalna i nebrojeno manjih, ali i te kako zamjetnih potresa i poplavama, posljedično većom nezaposlenošću i sve skromnijim kućnim budžetom, a svako od nas i s našim osobnim dramama – gotova. No posljedice ove, godine koju želimo zaboraviti, osjećat ćemo i ove godine, godine za koju smo si u Novogodišnjoj noći poželjeli da makar ne bude kao 2020-ta. Blagdanske smo si želje za ovu godinu poželjeli – virtualno.

 Učimo živjeti virtualno

Živjeti virtualno je „novo normalno“, virtualno se održavaju korporacijski sastanci, edukacije, … napokon i konzultacije s doktorima, ponekad čak i dijagnostika i liječenje. No, ovo potonje je ipak rijetko i primjenljivo tek u iznimnim slučajevima.

Na ovim se stranicama u Ginekološkoj kolumni ovo „novo normalno“ pokazuje kroz porast broja naših pratiteljica i pratitelja, koji postaju stalni članovi naše virtualne zajednice.

Sa sve većim brojem naših posjetiteljica i posjetitelja, koji se javljaju iz raznih regija naše Domovine i Svijeta, otvaraju se i nove teme.

Letimičnim pregledom, a potom i egzaktno, uviđamo kako su ipak najčešća pitanja koja se postavljaju ginekologinji ona „Jesam li trudna“, „Je li to opasno“, „Trebam li otići na pregled, ili čekati da problem sam prođe“.

Osim ovih pitanja, traže se i komentari, u smislu drugog (trećeg, četvrtog, …) mišljenja, pojašnjenje prijepisa medicinskih nalaza i slično.

Nisu rijetki upiti u kojima se osjeća beskrajna zabrinutost i bezizlaznost zbog sumnje ili dokazane maligne bolesti; najčešće se javlja kćer ili sin za majku, suprug za ženu.

Virtualna ginekološka ordinacija

Mi, cijeli ginekološki tim, sretan je kada barem ovako, na daljinu, može pomoći savjetom, smiriti zabrinute, možda i pružiti tračak nade.

No, ipak treba shvatiti i prihvatiti ograničenja ovakve virtualne komunikacije. Neke opće ginekološke savjete moguće je dati ovako, mišljenje pak o konkretnim medicinskim nalazima nije moguće dati bez direktnog uvida u iste i važnih anamnestičkih podataka. Drugo, treće, … mišljenje u vezi konkretne situacije također nije moguće dati bez direktnog razgovora i uvida u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, no, moguće je načelno razmotriti problem. Kada su u pitanju malignomi, prema podacima koje dostavite nastojimo sagledati problem s više aspekata i dati, vjerujemo, korisne savjete i podršku.

O svim ovim temama koje su našim pratiteljicama i pratiteljima posebno interesantne, a i o mnogim drugima, imamo pregršt tekstova u Ginekološkoj kolumni, pa umjesto da na ovom mjestu svako pitanje pojasnimo s jednom ili dvije rečenice, radije bismo vas uputili na listanje i čitanje Ginekološke kolumne. Tako ćete, neplanirano, naići na mnogo zanimljivog štiva, naći odgovore na pitanja koja si još i niste postavili i tako dalje.

I nadalje ćemo pratiti interese naših pratiteljica i pratitelja i shodno tomu obrađivati različite teme.

Družite se s nama, a i međusobno, na ovoj zanimljivoj virtualnoj adresi.

Nadamo se kako će nam svima ova godina ipak biti … bolja. Dum spiro, spero (Ciceron).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika