Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva

Kada smo prije nešto više od godinu dana doživjeli „lockdown“, jedini prozor u svijet, ali i u susjedstvo, školu, dućan, restorane, salone itd. bili su mobiteli, tableti i ini gadgeti. Bez svega toga bili bismo doslovce osuđeni na sebe same i bez ikakvih informacija o tome što se dalje od naših vrata dešava.

Gadgeti – prozor u svijet

Iako se svakodnevni, poslovni, ali i privatni život već dugo ne može zamisliti bez ovih tehnoloških blagodati, možda je upravo još uvijek aktualna pandemija ukazala na važnost telekomunikacija i informatike.

Kada su se krajem 2019. godine novi virus i posljedična oboljenja pojavili u nama dalekoj Kini, praktički istovremeno smo i u ovom dijelu Svijeta saznali za tu pošast. Vlastodršci su dobili na vremenu osmisliti nacionalne strategije za borbu protiv bolesti uzrokovanih COVIDom-19, svatko od nas je imao vremena osmisliti naša osobna prilagođavanja onome što je neminovno uslijedilo. Bez brzog i pravovremenog protoka informacija, pitanje je što bi se desilo.

Ginekologija na internetu dostupna svima

Ova, ginekološka kolumna, osim što je svih godina postojanja stabilno i visoko praćena, zadnjih 15-ak mjeseci doživjela je ponovnu renesansu – pitanja u kojima se traže savjeti kako postupati kada se i s ginekolozima u javnom sektoru komunicira prvenstveno telefonski i elektronički, preplavila su ovaj virtualni prostor.

Tako smo i mi, na svoj način, doprinijeli očuvanju ženskoga zdravlja.

Zbog svega rečenoga, upravo je ove godine više nego prikladno prisjetiti se 17-og svibnja kako je počela priča o Svjetskom danu telekomunikacija i informacijskog društva.

Od kada i zašto „17. svibnja“?

Više od stoljeća od Prve međunarodne telegrafske konvencije, koja je održana davne 1865. godine, pojavila se inicijativa da se u spomen na taj važan izum 17. svibnja obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, te se s time počelo 1969. godine.

Nekoliko desetljeća kasnije, s razvojem informatike, pojavila se inicijativa za dostojnim obilježavanjem sada već informacijskog društva. To se desilo u ožujku 2006. godine, a kao dan informacijskog društva odabran je vrlo prikladno 17. svibnja.

Napokon, u studenome te iste, 2006. godine, odlučeno je da 17. svibnja bude jedinstveni Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva.

Ove godine taj, primarno „tehnički“ svjetski dan, prikladno će biti spomenut u svim segmentima znanosti i društva, kao podsjetnik na pionirske dane onoga bez čega danas život ne možemo ni zamisliti. Kao što ne možemo ni zamisliti do čega će dovesti daljnji napredak znanosti i tehnologije. „Znanje je alat, a ne cilj“ (Tolstoj).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika