Policistični jajnici i plodnost

Sindrom policističnih jajnika u svom najizraženijem obliku uključuje različite endokrinološko-biokemijske poremećaje, koji za posljedicu mogu imati, između ostaloga i neplodnost, odnosno smanjenu plodnost.

Sindrom policističnih jajnika u svom najizraženijem obliku uključuje različite endokrinološko-biokemijske poremećaje, koji za posljedicu mogu imati, između ostaloga i neplodnost, odnosno smanjenu plodnost. Prema nekim istraživanjima, oko 6-7% žena generativne dobi imaju PCOS, a od njih gotovo 25% ni ne zna da ima PCOS, dok se ne pojavi problem neplodnosti.

Razlog smanjenoj plodnosti/neplodnosti je razumljiv. Naime, PCOS je povezan i s određenim odstupanjima u statusu spolnih hormona, pa žene s PCOSom gotovo u pravilu imaju anovulatorne menstruacijske cikluse.

U prethodnom tekstu bilo je govora o dijagnostici i načelnom liječenju žena s PCOSom.

U žena generativne dobi koje planiraju trudnoću i do nekog doba ju nisu uspjele ostvariti, nakon što se postavi dijagnoza PCOSa, primijenit će se nešto od sljedećega (uz uobičajene mjere koje uključuju smanjenje tjelesne težine, odnosno BMIa, te promjenu načina života, što svakako uključuje i promjenu prehrambenih navika te prakticiranje određene tjelovježbe):

  • medikamentozno liječenje: gestageni, klomifeni, odnosno neki drugi lijekovi za tretiranje neplodnosti,
  • kirurški zahvat: tzv. ovarian drilling(najjednostavnije rečeno, to je elektropunkcija ovarijskih folikula s ciljem smanjenja razine androgena), ili
  • neki od postupaka medicinske oplodnje.

Ponekad razlog neplodnosti nije samo u PCOSu, pa je zato, ukoliko trudnoća ne bi bila postignuta u razumnom vremenu, potrebno uzroke dalje istraživati(na ovim stranicama imamo nekoliko tekstova posvećenih upravo problemu neplodnosti – od postavljanja dijagnoze do liječenja, pa vas upućujemo i na njih).

Jednom postignuta trudnoća u žene s PCOSom, dalje napreduje kao bilo koja druga trudnoća, dakle sam tok trudnoće može biti sasvim uredan, a mogu ju pratiti i određeni problemi, koji nemaju(ne moraju)imati direktne veze s PCOS-om.

U žena s PCOSom česta je i pojava sekundarne neplodnosti (na ovim stranicama je i tekst takvog naslova), odnosno nemogućnosti zanošenja nakon jednom već postignute trudnoće. U tim slučajevima slijedi opet detaljna dijagnostika obrada.

Ukoliko trudnoća ni na koji način ne bi bila moguća, kao zadnja opcija postoji i mogućnost surogat-majke, odnosno posvojenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika