Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE.

ŠTO SU PREBIOTICI ?

Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje mnogobrojne funkcije potrebni su prebiotici. Prebiotike unosimo hranom (ili dodatcima pehrane), te je njihova zadaća da prođu neoštećeni kroz probavni sustav, tj. nakon gutanja moraju preživjeti djelovanje želučane kiseline i žučne kiseline. Nakon toga moraju doći do debelog crijeva gdje ih čekaju probiotički mikroorganizmi. Takvi mikroorganizmi probavljaju i fermentiraju prebiotike i stvaraju mnoge druge korisne tvari. Prebiotici imaju utjecaj i na imunološki sustav.

Kada se prvi puta susrećemo sa PREBIOTICIMA ?

Kod dojenja se novorođenče prvi puta susreće sa prebioticima. Majka ne hrani samo svoje dijete, već i njegov mikrobiom. Majčino mlijeko sadrži GALAKTOSAHARIDE (to su polisaharidi u majčinom mlijeku). Osim tih šećera, u majčinom mlijeku se nalaze minerali, vitamini , masti i proteini. Za ishranu mikrobioma djeteta važni su galaktosaharidi koji djeluju na Bifidobakterije i Laktobacile u crijevima djeteta.

Postoji mnogo vrsta prebiotika, no najvažniji su:

  • polisaharidi i oligosaharidi

POLISAHARIDI (poli+saharidi) su složeni ugljikohidrati. Njihove molekule su sastavljene od velikog broja jednostavnih šećera (monosaharida). Oni su zaliha glukoze (npr. škrob u biljaka i glikogen u životinja i ljudi). Osnovna građevna jedinica polisaharida je glukoza. OLGOSAHARIDI su ugljikohidrti građeni od 2-10 jedinica monosaharida (disaharidi i trisaharidi). Od disaharida poznati su laktoza i saharoza, a od heksoza –fruktoza. Takve škrobne namirnice su osnova za prehranu bakterija u debelom crijevu.

Kada se škrob razgrađuje proizvodi se biturat. On pomaže pri apsorpciji vode i elektrolita, važan je u funkcioniranju imunološkog sustava te djeluje protiv upale. Biturat je konjugirana baza maslačne kiseline koja se upravo proizvodi fermentacijom složenih ugljikohidrata i vlakana u crijevima. Biturat utječe na floru gastrointestinalnog sustava. Važna je uloga u liječenju i sprječavanju crijevnih infekcija te u poboljšavanju peristaltike crijeva. Namirnice bogate takvim škrobom i vlaknima su:

. kuhani ohlađeni krumpir

. zelene banane

. mahunarke

. grah

. zob

. riža

INULIN pripada skupini prirodnih polisaharida kojeg proizvode mnoge vrste biljaka. Inulin pripada klasi dijetalnih vlakana, a neke biljke ga skladište u korijenu. Inulin blagotvorno utiče na crijevnu mikrobiotu. Kada dođe do crijeva fermentira se u maslačnu kiselinu, octenu kiselinu i mliječnu kiselinu. Stvaraju se plinovi, ugljični dioksid, metan i vodik. Inulin hrani Bifidobakterije i Laktobacile. Pomaže pri apsorpciji minerala i poboljšava apsorpciju kalcija. Namirnice bogate inulinom su :

. korijen cikorije

. korijen čićka

. šparoge

. zeleni listovi maslačka

. češnjak, artičoke

. poriluk

. luk

. soja

. divlji ječam

POLIFENOLI pripadaju obitelji flavonoida, nalaze se u biljkama. Polifenoli se dijele u četiri klase; fenolne kiseline, flavonoidi, stilbeni i lignani. Flavonoidi su antioksidansi i nekI od njih se nalaze u:

. čajevi i voće (hespertin)

. crveno voće i bobice (cijanidin)

. soja (dijadzein)

. jabuka , grožđe, kakao (proantocijanidi)

. luk, čaj, jabuke (kvercentin)

Polifenoli se nalaze još u papru, cimetu,đumbiru, muškatnom oraščiću, kavi i crvenom vinu.

LIGNANI su polifenoli koji se nalaze u lanenim sjemenkama i drugim žitaricama.

PEKTINI se nalaze u brojnim vrstama voća posebno u pulpi sirovih jabuka. Pektin je vrsta škroba nalik na gel. On se koriste za izradu džemova i želea. Pektin ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Izuzetno povoljno utječe na sluznicu crijeva te poboljšava raznolikost mikroorganizama u crijevima. Hrana sa visokim udjelom pektina su jabuke, marelice, mrkva, zeleni grah, breskve, rajčice i krumpir.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Crijevna mikrobiota

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Prebiotici

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Mikrobiom

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Sindrom iritabilnog crijeva

Izmjene zatvora i proljeva i nezdrava prehrana

Probiotici

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Poremećaji pupkovine

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKao što smo rekli pupčana vrpca ima mjesto s kojeg polazi iz posteljica, a krajnji dio ulazi u pupak fetusa. Razlikujemo niz poremećaji pupkovine s mjesta polazišta pupkovine iz posteljice. Normalno je polazište s centra posteljice korionske ploče), centralna insercija – inserio centralis. Polazište se može nalaziti uz središte -insertio paracentralis. Polazište pupkovine iz posteljice […]

Ginekologija

Crvenilo koje peče tijekom spolnog odnosa

Ginekologija

PUPKOVINA, pupčana vrpca

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski- funiculus umbilicalis Engleski – umbilical chord Njemački – nabelschnur Pupčana vrpca se stvara i traje tijekom prenatalnog razvoja čovjeka. Što znači prenatalni razvoj čovjeka? To je razvoj čovjeka od začeća do rođenja. Pupkovina je po svom sastavu fiziološki i genetski dio fetusa. Slijedom mnogih embrioloških događanja, pupčana vrpca nastaje od mnogih embrioloških tvorbi i […]

Ginekologija

Upale posteljice – vilitis

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUpale posteljice (vilitis) obično nastaju putem krvi (hematogeno), širenjem uzročnika iz krvi majke u tkivo posteljice. Upalna reakcija se nalazi u tkivu posteljičnih resica. Makroskopski kada se posteljica pogleda, ona izgleda uredno. Zbog tih događanja posteljica može biti nešto lakša ili nešto teža za gestacijsku dob. No, kada se uzorak tkiva posteljice stavi pod mikroskop, […]

Ginekologija

Placenta praevia – porođaj

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePorođaj se u slučaju nasjele posteljice najčešće dovršava carskim rezom. U svim slučajevima totalne i parcijalno nasjele posteljice carski rez je apsolutna indikacija. Carski rez može biti planiran kada nema krvarenja, a dosegnuto je 37 tjedana ili više, trudnoće. Ako je potrebno planirati raniji porod carskim rezom, potrebno je potvrditi zrelost fetalnih pluća. Carski rez […]

Ginekologija

Spolni odnos i trudnoća

Ginekologija

Placenta praevia – dijagnostika i liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteOsnovni simptom nisko nasjele posteljice je krvarenje, najčešće u drugoj polovici trudnoće. No, svako krvarenje potkraj drugog i početkom trećeg tromjesečja trudnoće ne znači da je u pitanju nisko nasjela posteljica, ona samo sudjeluje u 20 % slučajeva. Najčešće je krvarenje nepoznatog uzroka (u 45% slučajeva), potom aburpcija (odljuštenje) posteljice u 30 % slučajeva. Ostali […]

Ginekologija

Placenta praevia

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je placenta praevia? Kada se placentacija i razvoj posteljice smjesti na donjem djelu maternice (donji uterini segment) te se tako posteljica nalazi između vrata maternice i ploda. Tako da zapravo blokira ili možemo reći sprječava rađanje djeteta. Takvo smještena posteljica može potpuno ili djelomično prekrivati donji uterini segment. Razlikujemo četiri stupnja: Pojavnost nasjele posteljice […]