RAĐAONICI – VI dio: Lijekovi za ublažavanje bolova u porodu

Svi znamo, što iz osobnog iskustva, što iz priča da porod boli. Među mnogima od tih preparata, postoje oni koji se redovito daju porodu.

Svi znamo, što iz osobnog iskustva, što iz priča da porod boli. Međutim, ovisno o pragu boli rodilje, o procjeni ginekologa, o napredovanju poroda, … postoje situacije kada je medicinski opravdano rodilji u tijeku poroda dati sredstvo protiv bolova, spasmo-analgetik. Među mnogima od tih preparata, postoje oni koji se redovito daju u porodu (ako rodilja nije alergična na lijek) – neki od tvorničkih naziva, koji su vrlo poznati rodiljama su: Dolantin, Spasmex, Buscol, Normabel.
Spomenuti lijekovi se u porodu daju u injekcijama, bilo intravenski, intramuskularno ili u infuziji; smiju se dati i višekratno.
O epiduralnoj analgeziji, kao također i o jednom od načina ublažavanja bolova u porodu, pisali smo, pa se nećemo ponavljati.

Uz odgovarajući nalaz na cerviksu i uredan CTG-zapis, neki od navedenih lijekova dat će se u slijedećim situacijama:

  • kada trudnica navodi jako bolne trudove,
  • kada se procijeni kako će oni doprinijeti boljem napredovanju poroda,
  • redovito uz infuziju oksitocina, drip,
  • ponekad i uz epiduralnu analgeziju.

Navedeni lijekovi smiju se i nekoliko puta dati (uvijek nakon pregleda – uz odgovarajući opstetrički nalaz i uredan CTG-zapis), ali u pravilu ne ako se procijeni kako će porod uslijediti za manje od 2 sata.
U iznimnim slučajevima (npr. ako se lijek prekasno da) majka će od pedijatara čuti kako je dijete „uspavano”. To je normalna posljedica prekasnog davanja lijeka ili neočekivano brzog porođaja iza zadnje doze lijeka, što međutim ne ostavlja nikakve posljedice na dijete.

Zablude o lijekovima protiv boli u porodu.
Rodilje nerijetko, većinom iz neznanja bespotrebno trpe bolne trudove. Stoga ćemo istaknuti:

  • lijekovi protiv bolnih trudova se ne daju zato što se medicinskom osoblju žuri
  • lijekovi protiv bolnih trudova se ne daju ako ima bilo kakvih kontraindikacija
  • lijekovi protiv bolnih trudova nemaju štetnih utjecaja na dijete (naprijed spomenuta „pospanost” nije komplikacija ni štetan utjecaj i ne ostavlja nikakve posljedice)
  • lijekovi protiv bolnih trudova nemaju štetnih utjecaja na majku

Lijekovi protiv bolova daju se (uz povoljan nalaz na cerviksu i uredan CTG-zapis) kako bi majci olakšali porod, poštedjeli je bespotrebne boli i kako bi cijeli porod ostao u što ljepšem (i bezbolnijem) sjećanju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika