Razmotrimo pojam sekundarna neplodnost

Sekundarna neplodnost označava situaciju kada u žene generativne dobi nakon prethodne (jedne ili više) spontane trudnoće uz redovite i nezaštićene spolne odnose, s istim partnerom, ne dolazi do ponovne trudnoće.

Sekundarna neplodnost označava situaciju kada u žene generativne dobi nakon prethodne (jedne ili više) spontane trudnoće uz redovite i nezaštićene spolne odnose, s istim partnerom, ne dolazi do ponovne trudnoće. Isprva par tomu ne pridaje osobitu pozornost, no nakon više mjeseci ili godina ipak se shvati kako problem postoji. Naravno, par najprije ne shvaća što im se događa, predbacuju si, sami sebi i jedno prema drugome, nerijetke su i situacije koje u konačnici dovedu do raspada bračne, odnosno partnerske zajednice. Neki parovi obrate se za pomoć liječnicima, no tijekom dijagnostičke obrade odustanu – i od slijedećeg potomstva i jedno od drugoga.
Međutim, što je ohrabrujuće, ipak veći dio njih shvaća kako je problem prisutan i kako prije negoli se odustane od daljnjih životnih planova ipak treba potražiti liječničku pomoć.
U tim slučajevima, muški će se partner najprije javiti izabranom liječniku opće/obiteljske medicine, a žena izabranom ginekologu.

Uslijedit će detaljna dijagnostička obrada, koja uključuje:

  • u muškog partnera: rutinske pretrage krvi i urina, spermiogram, pregled i eventualno daljnje liječenje kod urologa, mikrobiološke pretrage ejakulata i obriska uretre i primjereno liječenje te kontrolu iza eventualnog liječenja
  • u žena: rutinske pretrage krvi i urina, citološke (PAPA-test) i mikrobiološke pretrage uzoraka iz rodnice/s vrata maternice, ginekološki ultrazvučni pregled vaginalnom sondom, pretrage spolnih i hormona štitnjače, čimbenike koagulacije i određena antitijela iz krvi
  • u oba partnera: krvnu grupu i Rh-faktor, testove senzibilizacije, pretrage na hepatitise i HIV, antitreponemski test.

U slučaju upale (bakterijske, virusne, gljivične i dr) odgovarajuće liječenje je potrebno provesti u oba partnera, a nakon liječenja mora se provesti kontrolno testiranje.
U slučaju poremećaja u razinama nekih hormona (najčešće se radi o sniženom progesteronu u žena ili poremećenoj funkciji štitnjače), potrebno je također provesti adekvatno liječenje – gestagenima, odnosno supstitucijska terapija u slučaju smanjene/pojačane funkcije štitnjače.
U slučajevima poremećaja u čimbenicima koagulacije ili u slučaju postojanja nekih specifičnih antitijela u krvi, liječenje je također potrebno, najčešće u vidu antikoagulantne (protiv zgrušavanja krvi) i kortikosteroidne (kod nekih imunoloških sindroma) terapije.
U slučajevima kada se ustanove neke novotvorine na reproduktivnim organima (u žene ciste, miomi, anomalije, … u muškog partnera varikokela, …) bit će potrebna daljnja dijagnostička obrada i najvjerojatnije kirurško liječenje.
Uvijek se preporučuje i prestanak pijenja alkoholnih pića i kofeinskih napitaka te prestanak pušenja i konzumacije masnih i začinjenih jela (što može imati utjecaja na loš nalaz spermiograma).

Ako i nakon navedenoga do trudnoće ipak ne dolazi, preporučit će se neki od postupaka medicinske oplodnje. Koji – o tome će se odlučiti u dogovoru sa subspecijalistima za liječenje neplodnosti.

Od prije skoro dvije godine došlo je do određenih novina u području liječenja neplodnosti u nas – donesen je Zakon o medicinskoj oplodnji, koji je podigao dosta „prašine”, međutim, rezultati tijekom promatranog razdoblja su pozitivni i vrlo ohrabrujući.
O ovome čitajte u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika