Seks u trudnoći

Od mnogih pitanja koja trudnice imaju je i pitanje spolnih odnosa u trudnoći.

Trudnicama uobičajeno dajemo savjete o, između ostaloga, poštedi od težih fizičkih aktivnosti, a ako je trudnoća kompromitirana na bilo koji način (ako se radi o tzv. rizičnoj trudnoći), onda su upute još restriktivnije.
U urednoj, ne-rizičnoj trudnoći, posebnih ograničenja nema, osim, dakle uobičajene poštede od npr:
 podizanja težih predmeta (ne više od oko 5 kg)
 obavljanja težih kućanskih poslova (koji zahtijevaju česta saginjanja ili neprirodne položaje tijela)
 podizanja većeg djeteta
 zahtjevnijih sportskih zadataka (vježbanje u teretani, sportsko planinarenje, ronjenje i slično), …
Napokon, trudnoća nije bolest, međutim, određenih ograničenja ima, što će svaka žena, odnosno par, najbolje sam prepoznati.

Tijekom razgovora uslijedi i pitanje buduće majke o seksu u trudnoći – može li škoditi nerođenom djetetu (može li se dijete ozlijediti) ili njoj samoj. Pitanja imaju oba buduća roditelja, što je vrlo pozitivno, jer pokazuje koliko odgovorno oba partnera pristupaju novoj situaciji u njihovim životima i kako centar njihova svijeta postaje (nerođeno) dijete.
U nekih trudnica spolna se želja pojačava, u drugih smanjuje (do stupnja kada im se ikakvi intimni i ini dodiri čine neopisivo odbojnima); isto je i s budućim očevima. To su sve uobičajene situacije koje prate trudnoću (reklo bi se „hormoni divljaju”, napokon u novim su se ulogama našla oba partnera), koje mogu pratiti i određeni poslijeporođajni period. No, ukoliko nema ozbiljnih psiholoških problema, oba partnera, tada kao roditelji, ponovno imaju vrlo kvalitetan i ispunjen spolni život.

Mogu li intimni odnosi u trudnoći ugroziti dijete, odnosno uredno napredovanje trudnoće?
Ne, u inače zdrave trudnice i u posve urednoj trudnoći.
U drugim, rizičnijim trudnoćama, kažemo na što se treba posebno obratiti pozornost, … ali u pravilu spolni odnosi nisu zabranjeni (naravno, trudnoća nije period kada treba isprobavati nešto novo!).
Ukoliko nema posebnih upozorenja od strane ginekologa glede imanja spolnih odnosa, nemojte sami sebi nametati zabrane.
Dijete (embrio, fetus) u maternici je dobro zaštićen i samom maternicom i plodovom vodom od mnogih trauma i „trauma”.
Štoviše, održavanje spolnih odnosa u trudnoći pozitivan je stav iz više razloga –osigurava se bolja i čvršća međupartnerska povezanost, bliskost, također se na vrijeme oba partnera privikavaju na nove uloge, oboje shvaćaju i prihvaćaju i nove okolnosti i tako dalje.

Ono na što bi posebno trebalo obratiti pozornost, a tiče se intimnoga zdravlja žene, je činjenica kako je u trudnoći, ponajprije zbog drugačijih razina hormona, sluznica rodnice osjetljivija, podložnija je upalama (u trudnoći je vrlo česta vulvovaginalna kandidijaza, gljivična infekcija stidnice i rodnice) i sklonija iritacijama (kao iritans može djelovati i sperma, kao i inače uobičajeno sredstvo za intimnu higijenu i drugo).
Stoga se trudnicama posebno skreće pozornost na održavanje intimne higijene – neka to budu preparati iz linija posebno formuliranih za osjetljiv organizam trudnice.

Budući roditelji – uživajte u svojoj zajedničkoj trudnoći, volite se, poštujte, budite si podrška, … i ne samo tih devet mjeseci.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika