Sigurnost na putu – nekoliko kratkih uputa za trudnicu

Trudnice vrlo često imaju pitanja o tome smiju li putovati, kada, kojim prijevoznim sredstvom, koliko dugo putovanje smije trajati, što nositi, obući, jesti, čime se baviti, itd.

Naravno, trudnice SMIJU putovati, ako trudnoća uredno protječe, a to će procijeniti izabrani ginekolog. Ako, dakle, trudnoća nije rizična, što se preporuča poduzeti kako bi putovanje bilo što ugodnije ?

Navest ćemo nekoliko kratkih uputa, tim više što se bliži doba godišnjih odmora, pa su takva pitanja sve češća.

  • maksimalno reducirajte stres 

To znači pametno isplanirajte putovanje, na vrijeme, bez žurbe.

  • ne pretjerujte s aktivnostima

Drugim rječima, u mjestu privremenog boravka posjetite lokalne znamenitosti, zabavite se, ali ne morate 24 sata biti aktivni. Iskoristite vrijeme i za odmor.

  • pazite na prehranu i pijte dovoljno tekućine

Znači što više svježeg voća i povrća. Masno, začinjeno, slano jelo zaboravite. Preporuča se barem 2-2,5 l tekućine dnevno, najbolje negazirane mineralne vode u boci.

  • nosite ugodnu odjeću i obuću

Preporuča se slojevita odjeća od prirodnih vlakana i ugodna obuća. Također, ako očekujete kako će putovanje dulje trajati, namažite stopala antimikotičnom kremom (sprečava razvoj gljivica).

  • birajte sigurne aktivnosti

U trudnoći se preporuča lagano plivanje, brčkanje u plićaku,…ukratko – ne pretjerano fizički zahtjevne aktivnosti. Kupanje u moru je dozvoljeno, ali ne predugo (mogućnost upala urogenitalnih organa). Sunčanje je također dozvoljeno, ali tek u kasnim poslijepodnevnim satima. Obavezno se po izlasku iz mora presvucite u suhi kupaći kostim. Nastojte se ne kupati u bazenima, jer se neke infekcije mogu prenijeti i preko bazenske vode, odnosno preko podova oko bazena (gljivice, npr), a možda i ne podnosite klor u vodi.

Trudnice smiju putovati i autom, odnosno vlakom ili autobusom, a također i avionom (provjerite u kompaniji kojom putujete do kojeg tjedna trudnoće dozvoljavaju putovati trudnicama. Također, raspitajte se traže li potvrdu vašeg ginekologa o tome smijete li putovati). 

Neovisno kojim prijevoznim sredstvom putujete, važno je barem svakih pola sata do sat vremena ustati, protegnuti noge i u potpunosti se izmokriti (trudnice su sklone upalama vena i mokraćnog mjehura).

Obavezno imajte Trudničku knjižicu sa sobom i potrebne lijekove (ako nešto trošite). U slučaju nezgode, pridržavajte se uputa liječnika iz Hitne pomoći jer iako se osjećate dobro, neke neželjene posljedice mogu nastupiti i s vremenskim odmakom. Svakako se u slučaju potrebe javite najbližem ginekologu (nemojte čekati povratak), a po povratku svom ginekologu – dogovorite slijedeći pregled i navedite ako je bilo kakovih teškoća, ako ste zbog nečega zabrinuti.

Dakle, ako se vaš ginekolog složi kako vaša trudnoća protječe uredno, smijete putovati. Pridržavajte se navedenoga, a za detaljnije upute pitajte izabranog ginekologa.

Sretan put.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika