Simptomi koje ne smijete zanemariti

Genitalnu klamidijsku infekciju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. To je spolno prenosiva infekcija koja zahvaća oba spola.

Različite smetnje različito se interpretiraju obzirom na životnu dob, a ovisno o dobi drugačiji je i dijagnostičko – terapijski pristup. Posebna kategorija su trudnice, pa ćemo o simptomima koji se ne smiju zanemariti u trudnica govoriti u posebnom nastavku.

Koje su to, dakle, smetnje, zbog kojih bi se žena bez razmišljanja trebala javiti ginekologu?
1) poremećaji menstruacijskog ciklusa
Poremećaji menstruacijskog ciklusa vrlo su česti ginekološki problem i nešto s čime se u svakodnevnom ambulantnom radu stalno susrećemo.
U prvih nekoliko godina iza prve menstruacije uobičajeno je imati nepravilne menstruacijske cikluse, no iza prve tri menarhalne godine uzrok takovim nepravilnostima mora se dijagnostički istražiti. U adolescentica i žena reproduktivne dobi je vrlo često u podlozi poremećaja sindrom policističnih jajnika (PCOS); u kasnoj reprodukcijskoj dobi može se raditi o početku perimenopauze, periodu koji prethodi menopauzi i u kojem su poremećaji menstruacijskog ciklusa normalni slijed događanja. Nadalje, uzrok poremećaju menstruacijskih ciklusa mogu biti i razne zdjelične upale ili malignomi genitalnih organa, kada je vrijeme vrlo dragocjeno, stoga se odlazak ginekologu ne bi smio odgađati.

2) bolovi u području trbuha
Bolovi u području trbuha ne moraju biti povezani s genitalnim organima, no u pravilu je potreban i ginekološki pregled. S ginekološke strane može se raditi o postojanju (benignih) cista na jajnicima, o njihovom prsnuću, okretanju i slično; može se raditi o malignomu ili o izvanmaterničnoj trudnoći. Neka od tih stanja su vrlo ozbiljna, stoga i ovdje vrijedi – ne odgađati posjet ginekološkoj ambulanti.

3) povišenje tjelesne temperature
Svakako u slučaju nejasnog povišenja tjelesne temperature treba istražiti postoji li eventualna upala u području urogenitalnih organa (mikrobiološka analiza uzoraka iz rodnice i s vrata maternice, ultrazvučni ginekološki pregled). Obavezno posjetiti i ginekologa.

4) raznih neugodnih simptoma u području vanjskog spolovila, kao što su iscjedak, svrbež, peckanje, neugodan miris, oteklina, bolnost
Kao i kod prethodne točke, učiniti dijagnostičku obradu u smislu detekcije upalnih stanja (spolno prenosive bolesti, STD).

5) drugih nespecifičnih i dugotrajnih simptoma
Kod raznih drugih smetnji, ne nužno sa strane genitalnog sustava, uvijek se preporuča i ginekološka obrada. Ponekad neke ginekološke upale prelaze u kronično stanje i manifestiraju se sasvim nespecifičnim simptomima; neki malignomi genitalnih organa isto tako mogu početi neočekivanim smetnjama. Također, neka bolesna stanja drugih organa i organskih sustava mogu se manifestirati smetnjama sa strane genitalnih organa (ne zanemariti dugotrajni svrbež, iscjedak, potmulu bol u abdomenu, blago povišenu temperaturu i slično).

Na kraju, ukoliko kod sebe ustanovite nešto od spomenutoga, nemojte gubiti glavu – u većini se slučajeva radi o benignim stanjima koja su izlječiva. No, kako se ne bi, čekajući da nešto samo od sebe prođe gubilo dragocjeno vrijeme, u svim gore navedenim slučajevima javite se u ginekološku ambulantu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika