Simptomi koje trudnica ne smije zanemariti

Jedan od sinonima za trudnoću je drugo stanje, čime se samo nastoji naglasiti kako su za trudnoću uobičajene, rekli bi normalne neke okolnosti ili simptomi koje se izvan trudnoće ne bi smatrale takvima.

Slušajući o tome, trudnice često svako drugačije osjećanje, odnosno događanje pripisuju trudnoći i uglavnom se ne zabrinjavaju. U većini slučajeva to je u redu – npr., tzv. trudničke jutarnje mučnine, pretjerana potreba za određenim namirnicama, u nekih pretjerana nervoza, u drugih euforija itd., uobičajene su pojave u trudnoći.

Međutim, neki znakovi mogu ukazivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, kada je posjet ginekologu neophodan, kako bi se na vrijeme i primjereno djelovalo (u nekim slučajevima bit će neophodno trudnicu uputiti i na bolničko liječenje).

Koji su to simptomi kada se trudnica neodložno mora javiti ginekologu?

Vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje različito se tretira u određenim tjednima trudnoće. O bezazlenom vaginalnom krvarenju u početku trudnoće pisali smo ranije; u kasnijim tjednima trudnoće to je u pravilu vrlo ozbiljno stanje koje nerijetko može završiti gubitkom ploda (u iznimno ozbiljnim situacijama i život trudnice je ugrožen). Takva ozbiljna stanja, koja počinju kao vaginalno krvarenje u drugoj polovici trudnoće i koja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju (i, ovisno o situaciji dovršenje trudnoće operativnim putem) su npr. odlupljenje uredno nasjele posteljice (lat. Abruptio placentae), abnormalno, nisko sijelo posteljice (lat. Placenta praevia) i drugo.

Bolovi, naročito nisko u trbuhu

Kao i vaginalno krvarenje i bolovi se različito interpretiraju ovisno o trajanju trudnoće. Može se raditi o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice i slično, do onih koji ukazuju na početne, prijevremene kontrakcije, što onda zahtijeva i primjenu nekih lijekova i mirovanje. U drugim situacijama ne moraju biti povezani s trudnoćom (napadaj slijepog crijeva, bolovi uz žučne/bubrežne kamence i drugo).

Povišenje tjelesne temperature

Blago povišena tjelesna temperatura (oko 37°C) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala (spolno prenosiva infekcija ili urinarna infekcija, koje, neliječene, mogu znatno kompromitirati daljnji tijek trudnoće), potrebno je učiniti mikrobiološke pretrage (uzorci iz rodnice/s vrata maternice, urinokultura). U pitanju može biti i respiratorni infekt, crijevna viroza i drugo, što se također po potrebi liječi (bilo simptomatski, bilo s lijekovima).

Glavobolja, smetnje s vidom, mučnina, povraćanje

Ovi simptomi, naročito u uznapredovaloj trudnoći i u trudnice koja je izvan trudnoće imala uredne vrijednosti arterijskog tlaka, mogu ukazivati na povišenje krvnog tlaka povezanog s trudnoćom (lat. Hypertensio ex graviditate). Takvo stanje se neizostavno mora regulirati s antihipertenzivima, ponekad je neophodno bolničko liječenje i ovisno o okolnostima, planirati dovršenje trudnoće (bilo hitnim ili planiranim operacijskim putem, bilo planiranim induciranim vaginalnim putem). Neliječeni povišeni arterijski tlak u trudnoći može (u slučaju razvoja vrlo ozbiljnih komplikacija) dovesti do letalnog ishoda (i za trudnicu i za plod).

Pretjerano žeđanje, pretjerano dobivanje na težini

Navedeni simptomi u trudnoći mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera u trudnice koja je prije trudnoće imala uredne vrijednosti šećera u krvi (lat. Diabetes gestationis). Uobičajeno je, nakon što se dijagnostičkim pretragama potvrdi gestacijski dijabetes, trudnicu uputiti u Referalni centar za dijabetes u trudnoći. Ovisno o težini bolesti, preporučiti će se ili antidijabetička dijeta, ili terapija inzulinima, a planirati će se i porod.

Generalizirani svrbež

Svrbež koji naglo počinje po cijelom tijelu trudnice najvjerojatnije je povezan s nakupljanjem žučnih soli (lat. Cholestasis). Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre. Tek iznimno ordinirati će se i lijekovi i razmisliti o programiranom porodu. U pravilu ovi vrlo neugodni simptomi prolaze nakon kraćeg vremena.

U slučaju pojave bilo čega navedenog neophodan je pregled ginekologa. Potom će se, ovisno o ozbiljnosti situacije ili najprije ambulantno učiniti određene dijagnostičke pretrage, ili će se trudnicu hitno uputiti u sekundarnu/tercijarnu zdravstvenu ustanovu. Sve od navedenoga može imati vrlo ozbiljne posljedice na daljnji tijek trudnoće (i za trudnicu i za plod), o čemu ćemo pisati u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika