Smijeh kao lijek

Uspjehu, a naročito oporavku iza liječenja, mnogo pridonosi i osobni stav pojedinca. Od toga koliko će fatalistički biti raspoložen saznanjem dijagnoze (naročito ako se radi o malignomu ili nekoj drugoj bolesti s lošom prognozom), do toga da se uhvati u koštac s novonastalom situacijom i sve svoje resurse, fizičke i psihičke, usmjeri ka liječenju i oporavku.

Uspjehu, a naročito oporavku iza liječenja, mnogo pridonosi i osobni stav pojedinca. Od toga koliko će fatalistički biti raspoložen saznanjem dijagnoze (naročito ako se radi o malignomu ili nekoj drugoj bolesti s lošom prognozom), do toga da se uhvati u koštac s novonastalom situacijom i sve svoje resurse, fizičke i psihičke, usmjeri ka liječenju i oporavku.

Za neke ljude i inače u životu nema nepremostivih i nerješivih problema, pa se tako ponašaju i kada budu suočeni s teškom dijagnozom.

Neki, koji inače teške životne situacije rješavaju uspješno, na lakši ili teži način, suočeni s bolešću obeshrabre se, prepuste situaciji i postanu osobe koje njihova okolina ne prepoznaje.

Drugi, koji inače u životu ne pokazuju borbeni duh, u situaciji kada doznaju dijagnozu i lošu prognozu, pretvore se u prave borce i zapravo ni njima ni okolini nije jasna ta, svakako pozitivna preobrazba.

Obrazaca ponašanja ima još mnogo, cijela paleta raznih nijansi između navedenih, pa nitko unaprijed ne može sa sigurnošću reći kako će se ponašati u nekoj sasvim određenoj situaciji.

To su sve struci poznate situacije, te postoje razne grupe potpore za bolesnike oboljele od određenih bolesti, najčešće onih s lošom prognozom i onih koje umnogome utječu na kvalitetu svakodnevnog života oboljelih.

Postoje i tzv. univerzalne grupe potpore, koje njeguju neka opća načela kako se suočiti s teškom životnom situacijom, koja uključuje i bolest, kako lošu vijest priopćiti djeci, životnom partneru, obitelji, radnim kolegama, … i što pojedinac sam može učiniti kako bi se osjećao bolje.

Osobni stav „zauzeti se za sebe“ odličan je saveznik u borbi protiv svih životnih nedaća, pa tako i bolesti. A smijeh, dobro raspoloženje, pozitivan stav prema životu, … samo su dio širokog dijapazona osobnog stava i ponašanja u teškim životnim situacijama.

Važnost smijeha kao lijeka (i ostalih raspoloženja za bolje osjećanje) prihvaćena je i od strane struke, pa u svijetu postoje i posebni psihološki tretmani u klinikama u kojima se provodi liječenje osnovne bolesti, kao rutinski dopunski tretman u liječenju.

O važnosti smijeha kao lijeka rađene su i kliničke studije i jedna od recentnih, iz 2015. godine, pokazala je kako su apatična, bezizlazna raspoloženja, odbijanje medicinskih postupaka (jer „i tako neće biti koristi“) bili značajno reducirani u grupi bolesnika podvrgnuti terapiji smijehom, tj. u 19% ispitanih, dok u kontrolnoj skupini taj postotak nije iznosio niti 1%.

Važnost smijeha i pozitivnog stava prema životu istaknuta je i Svjetskim danom smijeha, koji se obilježava svake prve nedjelje u svibnju, od 1998. godine.

U siječnju te, 1998. godine, u Indiji, potaknuti dobrim rezultatima koje bavljenje jogom ima na duševni i fizički oporavak, odlučeno je svake prve nedjelje u svibnju posebno istaknuti utjecaj joge i duševnog mira na osobni prosperitet. Vremenom, kako je manifestacija uzimala maha, sadržaj se proširio, te se danas u više od 100 zemalja svijeta obilježava Svjetski dan smijeha, prigodnim manifestacijama.

I tamo gdje se posebno ne obilježava Svjetski dan smijeha pojedinci mogu prvu nedjelju u svibnju provesti šireći pozitivne vibracije oko sebe. A, nitko ne brani da se svi tako ponašamo cijele godine, zar ne?

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Dobar život

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Harvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

Gluten free

Proso kao zvijezda 2023. godine

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U […]

CT

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Belupo

Izmjerite svoje zdravlje uz Belupo

Pozivamo Vas na Belupovo tradicionalno mjerenje zdravlja ČUVAJMO ZDRAVLJE ZAJEDNO, koje će se održati u subotu, 6. svibnja, od 9 do 12 sati u Koprivnici na glavnom koprivničkom trgu.

Pomoć

Terapija – pomoć

Iz iste kategorije

Ginekologija

Ventrikulomegalija

Ventrukulomegalija je proširenje lateralnih moždanih komora. Obično se dijagnosticira na rutinskom ultrazvučnom pregledu (fetal anomaly scan) od 18 do 22 tjedna gestacije, a učestalost pojavnosti je 1-2 na 1000 trudnoća. Ventrikulomegalija se uočava u poprečnom presjeku fetalne glavice koji je iznad razine presjeka gdje se mjeri biparijetalni promjer. Proširenje najčešće započinje u području stražnjih rogova […]

Ginekologija

Prvi spolni odnos- molim Vaš savjet

Ginekologija

Malformacije središnjeg živčanog sustava fetusa

AKRANIJA je poremećaj u razvoju kostiju glave u fetusa. Poremećaj u razvoju plosnatih kostiju lubanje (neurokranija) – odsustvo svoda lubanje. Kosti neurokranija, odnosno plosnate kosti lubanje počinju sa osifikacijom (okoštavanjem) već potkraj prvog tromjesečja, tako da tada postaju vidljive, odnosno dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Ako se u tom gestacijskom dobu ultrazvukom ne vidi okoštala lubanja, postavlja […]

Ginekologija

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Ginekologija

Trebam li ponoviti test na trudnoću?

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]