Sunce, odmor, ljeto … i savjeti ginekologinje

Svake godine u otprilike ovo doba nailazimo na savjete o „pametnom“ sunčanju, o ponašanju na godišnjem odmoru, na moru, o čemu treba voditi brigu na putovanju i tako dalje.

Svake godine u otprilike ovo doba nailazimo na savjete o „pametnom“ sunčanju, o ponašanju na godišnjem odmoru, na moru, o čemu treba voditi brigu na putovanju i tako dalje. Ovim tekstom i mi se pridružujemo uputama drugih stručnjaka za odgovornim ponašanjem tijekom godišnjeg odmora, sa stajališta brige za ginekološko zdravlje.

Kako, dakle, prvo što ćete učiniti po povratku kući ne bi bio posjet ginekologu, evo što nikako ne bi smjeli smetnuti s uma.

Kako se zaštititi od spolno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće?

Prvi bi odgovor bio apstinencija. Odnosno, ako ste u stalnoj vezi, ponašati se monogamno. Također, uvijek postoji i još jedna mogućnost – reći ne.
Međutim….
Neformalno okruženje, sunce, more, plaža, opuštena atmosfera, preplanula tijela … i tako malo treba za usputni seks.

Pojam usputnog seksa dobro je poznat i u stručnoj literaturi. Ne radi se samo o trenutku – posljedice mogu biti dalekosežne. Ne samo po intimno zdravlje nego i na emocionalnom, odnosno psihičkom planu.
Stoga, ako vas ponese ljetna, opuštena, ugodna atmosfera, nemojte zanemariti savjete na koje nailazite na svakom koraku, počevši od kućnog odgoja, škole, usmenih savjeta od starijih i iskusnijih, stručne literature i ove kolumne.

Ako se već desi „situacija” – obavezno koristite prezervativ. Tako se štitite i od spolno prenosivih infekcija i od (neželjene) trudnoće. No – odnosi s prezervativom ne štite od svih spolno prenosivih infekcija; neke (naročito virusne – AIDS, HPV, hepatitis) mogu se prenijeti i preko drugih tjelesnih izlučevina, a također i kontaktom kože, odnosno sluznica.

Također, ni od trudnoće niste u potpunosti zaštićeni, naime ni jedna kontracepcijska metoda nije 100% učinkovita. Ako se ne može potpuno isključiti mogućnost trudnoće, treba posjetiti dežurnu (turističku) ambulantu u mjestu ljetovanja, gdje se mogu dobiti upute za hitnu kontracepciju (za kojom je potrebno posegnuti unutar 72 h od nezaštićenog spolnog odnosa).

Mnoge spolno prenosive infekcije u početku nemaju karakteristične simptome, no neke mnogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Štoviše, neke (kao primjerice klamidijska genitalna infekcija, uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis) mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest i nepopravljivo oštećenje unutarnjih genitalnih organa s posljedičnom neplodnošću.

Također u većini slučajeva posljedice će biti ozbiljnije u žena, a muškarci su tek prenosioci.

Ako ljetovanje i prođe bez značajnijih zdravstvenih smetnji, a bilo je „situacija”, svakako se po povratku kući savjetuje posjet ginekologu, koji će provesti testiranje na spolno prenosive infekcije.

Još jedan aspekt usputnog seksa tiče se emocionalnog i psihičkog zdravlja. Ne treba očekivati kako su ljetne ljubavi nešto trajno i pravo. Ako se i desi ljetna ljubav, ostavite ju u mislima i u ljetu. Bilo koja druga varijanta nije zdrava, kao što ste također „već sto puta čuli„.

Odmorite se, uživajte u moru i suncu, u novom društvu, u znacima pažnje od privlačnog neznanca i u svemu što vam se pruža, uz oprez.

Ne zaboravite, druge godine će opet ići sve ispočetka, a prije toga vas možda očekuju i slična događanja i na snijegu….

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika