Trudnica i njeno savršeno ljetovanje

Ljeti uobičajeno slijedi migracija stanovništva kontinentalne Hrvatske najčešće prema našem moru, pa će im ovaj podsjetnik dobro doći. A ako putuju izvan države, još i više. A ako su u pitanju trudnice, ovo što dalje slijedi obavezno treba imati na umu.

Ljeto je i kalendarski stiglo, a po temperaturama još i prije. Neki su jedva dočekali lijepe, sunčane i tople dane i vikendima već osjetili ritam ljeta – kupajući se u moru i sunčajući, ili pak planinareći po našim brdima i planinama. Onima koji žive na moru, ako ljeta provode na Jadranu, ondje su kod kuće i sve što ćemo nabrojati u ovom tekstu već znaju, odnosno ne moraju posebno o tomu razmišljati.
No ljeti uobičajeno slijedi migracija stanovništva kontinentalne Hrvatske najčešće prema našem moru, pa će im ovaj podsjetnik dobro doći. A ako putuju izvan države, još i više. A ako su u pitanju trudnice, ovo što dalje slijedi obavezno treba imati na umu.

Dakle, trudni ste i planirate ljeto provesti izvan mjesta stanovanja. Osim uobičajenih savjeta o korištenju zaštite protiv UV-zračenja (krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivala za otvorene dijelove tijela, nošenja slojevite lagana pamučne odjeće i slično), neovisno krećete li put mora ili planina, za putovanje trudnica postoje još i specifični zahtjevi, koje ćemo nabrojati:

1. Neovisno o trajanju trudnoće, svu dokumentaciju koja se tiče aktualne trudnoće imajte kod sebe, ne samo onu koja se vama čini važnom. Složite ju kronološki, s najnovijim nalazima na vrhu. Posebno istaknuti neka budu nalazi krvne grupe i Rh-faktora, podaci o eventualnim alergijama i popis lijekova koje eventualno uzimate. Također osigurajte dovoljnu količinu lijekova koje možda uzimate za cijelo vrijeme planiranog boravka izvan mjesta stanovanja.

2. Prilikom planiranja putovanja, pažljivo promotrite dostupnost zdravstvene službe u mjestu, odnosno području kuda planirate putovati, najbolje preko interneta, a dodatno se još raspitajte jesu li podaci na koje ste na internetu naišli vjerodostojni, odnosno ima li kakvih promjena. Važno je znati i gdje je najbliži ginekolog, odnosno bolnica u kojoj je hitna ginekološka služba dostupna 24 sata, te kako najbrže i najsigurnije doći do tamo; ako ste na otoku, kako je organiziran brodski prijevoz u hitnim zdravstvenim slučajevima i slično.

3. Ako je potrebno obaviti (jedan) redovni pregled u mjestu privremenog boravka, raspitajte se na vrijeme i o tome – možda ćete za taj pregled odabrati privatnu ginekološku ustanovu (raspitajte se pregledavaju li trudnice, o radnom vremenu i tako dalje), ili ginekologa u domu zdravlja (raspitajte se o radnom vremenu i njihovim godišnjim odmorima, odnosno je li neka točno određena ginekološka ambulanta nadležna za redovne kontrole trudnica koje su prijavljene u drugim ginekološkim ambulantama i slično). U bolnicama se u pravilu ne rade redovne kontrole, osim ako ste upravo takve upute dobili od vašeg nadležnog ginekologa, a imate i uputnice koje će vam biti potrebne.

4. Ostalo što trudnica treba imati na umu su zapravo uobičajeni savjeti o odijevanju, konzumaciji dovoljne količine tekućine (ljeti, odnosno po višim temperaturama i više, uvijek najbolje obične vode ili nezaslađenog čaja), sezonskog voća i povrća (najbolje sirovo i oprano), ribe i slično.

Imajući ovih nekoliko kratkih uputa na umu, velika je vjerojatnost kako ćete se tijekom godišnjeg odmora izvan mjesta stalnog boravka doista i odmoriti.

Možda ste jednom iskusili osobno, ili čuli od poznanika, kakva je „drama“ rješiti hitni zdravstveni problem u mjestu kojega možda dobro poznajete po plažama i restoranima, ali nemate pojma gdje su ambulante ili ljekarne. Tada smo obično skloni kriviti sve druge, samo ne sebe.

Kako vam upravo nepoznavanje sadržaja, lokacija i organiziranosti zdravstvene, ponajprije ginekološke službe izvan mjesta stalnog boravka ne bi pokvarilo savršeno ljetovanje, na vrijeme pročitajte ovaj tekst, obavite navedene predradnje i – savršeno ljetovanje može početi!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika