Trudnoća, čokolada … dijabetes?

Idealan trudnički meni je drugačiji od standardnog svakodnevnog menija i kalorijski i s obzirom na zastupljenost nutrijenata.

Idealan trudnički meni je drugačiji od standardnog svakodnevnog menija i kalorijski i s obzirom na zastupljenost nutrijenata. To je jako važno iz barem dva razloga. Jedan se odnosi na činjenicu kako i o prehrani trudnice ovisi rast i razvoj njena nerođena djeteta. Drugi razlog odnosi se na činjenicu da su zbog raznih promjena u organizmu trudnice, na staničnim razinama, njezina svijest o gladi, njezin tek, osjeti itd. drugačiji no izvan trudnoće. Ovo se najčešće manifestira posebnom i povećanom željom za slatkim (u bilo kojem obliku), potrebu za točnom određenim namirnicama, te odbojnost prema drugim namirnicama.

U većini slučajeva, povećana potreba trudnice za slatkim rezultira povećanim prirastom tjelesne težine (trudnice). Najčešće ostaje samo na tome, no u drugim slučajevima povećana tjelesna masa trudnice, tj. prirast tjelesne mase koji ne prati smjernice, može dovesti između ostaloga i do razvoja gestacijskog dijabetesa, što može imati posljedice na daljnji tijek trudnoće i na sam plod. Ovisno o nalazima testova koji se provode za dijagnozu ove bolesti, trudnicama može biti preporučena dijabetička dijeta (određene kalorijske vrijednosti i sastava namirnica), peroralna ili parenteralna terapija. Neovisno o terapijskom pristupu, od kada se postavi dijagnoza gestacijskog dijabetesa, trudnica do poroda obavlja pretrage prema standardnoj shemi. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa diktira i vrijeme i način dovršenja trudnoće.

U radu s trudnicama, često se susrećemo i s ova dva pitanja

  1. Javlja li se gestacijski dijabetes u trudnica koje konzumiraju velike količine namirnica koje sadrže različite oblike šećera? Ne nužno. No u trudnica koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj šećerne bolesti veća je vjerojatnost da će doći do nekog oblika intolerancije šećera, odnosno gestacijskog dijabetesa
  2. Može li se gestacijski dijabetes javiti i u mršavih trudnica, koje dodatno paze na prehranu? I ova mogućnost postoji.

 Zbog toga što su uzroci razvoja gestacijskog dijabetesa na staničnoj razini, te se ne može uvijek predvidjeti u koje će se trudnice razviti, odnosno u koje postoji veća mogućnost razvoja gestacijskog dijabetesa, uobičajena je preporuka trudnicama savjetovati oprez s unosom ugljikohidrata. Također se preporuča i u trudnica u kojih su dotadašnji hematološko-biokemijski nalazi unutar referentnih vrijednosti, oko/iza 20-og tjedna trudnoće napraviti test opterećenja glukozom, OGTT. U trudnica u kojih se ustanove i minimalna odstupanja u odnosu na referentne vrijednosti, rade se dodatna testiranja, profil glukoze i određivanje glikoziliranog hemoglobina. S obzirom na odstupanja u nalazima, neke je trudnice potrebno dodatno dijagnostički obraditi u bolničkim uvjetima.

Osim laboratorijskih pretraga, trudnice s dijagnozom gestacijskog dijabetesa potrebno je češće ultrazvučno nadgledati, tj. pratiti rast i razvoj fetusa, kako bi se najranije što je moguće ustanovila eventualna ugroženost ploda zbog gestacijskog dijabetesa majke.

Za kraj navodimo kako trudnicama nitko „ne brani jesti“ nešto (kako možemo čuti), nego je za nju i njeno nerođeno dijete bolje eliminirati sve moguće uzroke koji bi mogli ugroziti i nju i njeno nerođeno dijete, nego liječiti posljedice (za koje ne znamo uvijek kako će završiti). U tom smislu preporučamo konzumiranje slatkoga u (manje od) dozvoljenim količinama. Dakle, ako nikako ne ide, razumom se othrvajte povećanoj želji za slatkim u trudnoći. Ako ne ide drugačije, dogovorite se s ukućanima da su u vašem domu čokolada i slastice općenito zabranjena hrana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika