U rađaonici – I dio: dolazak

Kardiotokografija, engl. Cardiotocography, CTG, tehnički je izraz za način registriranja (snimanja) otkucaja bebina (fetalnog) srca i kontrakcija maternice (trudova).

U urednoj trudnoći, porod se može očekivati između 38. i 42. tjedna. Rijetko se kada porod dogodi baš u sam datum termina poroda i iako to svakoj trudnici uvijek kažemo, osjeti se doza razočaranja, naročito ako taj datum prođe, a nema naznaka kako će porod biti kroz koji dan.

No isto tako, nerijetko se desi da se večer nakon pregleda u trudničkoj ambulanti trudnica, zbog početka poroda, vrati u rodilište.

Kako prepoznati početak poroda?

Porod započinje ili trudovima ili otjecanjem plodove vode.
Kada se trudovi ustale na 1-2 u 10 minuta i tijekom barem pola sata, ili ako postoji sumnja kako počinje otjecati plodova voda (osjeti se neka mlaka tekućina na donjem rublju), uzmite torbu za rodilište koja je, naravno, već pripremljena i čeka u hodniku tik do ulaznih vrata i krenite prema rodilištu.
Naoružajte se strpljenjem, jer porod može trajati saatiiimaaa – i 20-ak sati u prvorotkinja, 15-ak sati u višerotkinja. Naravno, sve može ići i jako brzo – tijekom svega nekoliko sati na svijet može doći vaš potomak.

Po dolasku u rodilište medicinskoj sestri, najčešće primalji i ginekologu treba se predati sva dokumentacija o aktualnoj trudnoći, uslijedit će pregled trudnice, snimit će se CTG (kardiotokografski zapis u kojemu se mogu iščitati informacije o stanju djeteta i postojanju trudova), učiniti orijentacijski ultrazvučni pregled, s naročitim osvrtom na vodeću čest (glavica/zadak), položaj djeteta (uzdužni/poprečni/kosi), smještaj posteljice, količinu plodove vode i težinu djeteta.
Ako trudnica dolazi zbog sumnje na otjecanje plodove vode i ako se potvrdi kako plodova voda doista otječe, trudnica bude primljena u rodilište, a ako dolazi zbog trudova, koji se u CTG-zapisu ne registriraju (ili su slabi), a nalaz ne ukazuje na skorašnji početak poroda, otpustit će se kući, uz detaljne upute.

Po primitku u rodilište, netko iz pratnje obavit će administrativne i ostale radnje (upis u bolnicu, preuzimanje odjeće i suvišnih stvari, dogovaranje o tome kada će se i tko interesirati za napredovanje poroda i drugo).
Uslijedit će priprema trudnice – upisivanje osnovnih podataka (obiteljska, osobna, ginekološko-opstetrička anamneza), mjerenje (arterijskog tlaka, tjelesne težine, zdjelice), pregled urina, potpisivanje odgovarajućih formulara, zatim brijanje, klistiranje i preoblačenje u bolničku spavaćicu.

Trudnica je spremna za ulazak u boks – popularni naziv za odjeljak u rodilištu u kojem bude smještena. Tu su krevet za porođaj, CTG-uređaj, tlakomjer i ostale neophodne stvari (partogram, sterilne rukavice, ampulirani lijekovi, …).
Cijelo vrijeme tijekom boravka u boksu snima se CTG-zapis, svaka 2 sata (ili češće/rjeđe) obavi se pregled i daljnje postupanje ovisi o tim nalazima.

O „bezbolnom porodu”, potenciranju trudova, procjeni o načinu poroda, … čitajte u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika