U RAĐAONICI – III dio: Amniotomija

Amniotomija znači instrumentalno prokidanje vodenjaka. Ovakorečeno može u trudnica izazvati strah, međutim, postupak je u potpunosti bezbolan.

Amniotomija znači instrumentalno prokidanje vodenjaka. Ovako rečeno može u trudnica izazvati strah, međutim, postupak je u potpunosti bezbolan. Često trudnice u rađaonicu dođu s idejom kako će zahtijevati „potpuno prirodan porod”. No, što to u praksi znači?
Trudnicama je potrebno reći kako će se maksimalno poštovati njihove želje o načinu porođaja, dokle god je to moguće. Međutim, ukoliko se procijeni kako postoji realna ugroženost majke ili djeteta, tada će se rodilji objasniti situacija i izložiti što je s medicinskog stajališta potrebno učiniti. Daljnja razmišljanja rodilje stvar su povjerenja u liječnike.

Kako se izvodi?

Rodilja leži na leđima, na krevetu u rađaonici, nogama podignutima u koljenima i privučenima k sebi, stopalima na krevetu. Ginekolog uz asistenciju primalje posebnim instrumentom tijekom vaginalnog pregleda prokine vodenjak, a da je to doista i učinjeno dokaz je plodova voda, koja počinje teći. Cijelo vrijeme, prije i nakon postupka, prate se kucajevi djetetova srca u CTG-zapisu.

Zašto se izvodi?


Kada rodilja u terminu dođe u rodilište zbog trudova, a plodova voda ne curi, tj. nije došlo do spontanog prsnuća plodovih ovoja, ona je kandidatkinja za amniotomiju (ukoliko tijekom pripreme za ulazak u „boks” ne dođe do spontanog prsnuća vodenjaka). Amniotomija je jedan od način pospješivanja poroda, a također se tako vidi i kakva je plodova voda (npr. je li uredna, mliječna ili je u pitanju mekonij, što već u startu nalaže povećani oprez).

Kada se izvodi?


Amniotomija se, u terminskih trudnica s trudovima izvodi kod povoljnog opstetričkog nalaza (nalaz na cerviksu, prema procjeni ginekologa):

  • ukoliko nije došlo do spontanog prsnuća plodovih ovoja
  • kod sumnje na mekonijsku plodovu vodu
  • kod nekih drugih indikacija, prema procjeni ginekologa.

Ima li komplikacija?


Može biti. No, uz jasnu indikaciju i tehnički besprijekorno izveden zahvat, doista su minimalne. Najozbiljnija komplikacija je mogućnost ispadanja pupkovine i promjene u CTG-zapisu koje ukazuju na moguću ugroženost ploda. Zato se prije i nakon postupka osobita pažnja obraća na provjeru kucajeva djetetova srca, a sam postupak se izvodi polako i smireno, uz dozirano ispuštanje plodove vode, što diktira ginekolog, odmičući glavicu djeteta.

Kada se ne smije izvoditi?


Naravno, postoje stanja kada se amniotomija ne izvodi. To su neki manje povoljni i nepovoljni položaji djeteta (npr. stav zatkom, poprečni položaj, neovisno je li trudnoća jedno- ili višeplodna), nisko sijelo posteljice (tzv. placenta previja) i dr.

Što poslije amniotomije?


Nakon amniotomije i potvrde kako je postupak uredno protekao (uredan CTG-zapis iza zahvata), dalje se prati napredovanje poroda. Važno je tijek poroda bilježiti u partogram kako bi se na vrijeme uočila odstupanja od uobičajenog tijeka poroda (neadekvatno napredovanje poroda) i cijelo vrijeme pratiti CTG-zapis. Ako se procijeni kako postoje neke zapreke u napredovanju poroda, porod će se dalje stimulirati (drip), planirat će se operativno dovršenje poroda (carski rez), … sve prema procjeni ginekologa, uz napomenu kako je rodilja u svakom trenutku sa svime upoznata i kako se svi postupci poduzimaju uz njezin pismeni pristanak.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika