U RAĐAONICI – IV dio: Epiduralna analgezija, „bezbolan porod”

Epiduralna analgezija jedna je od mogućnosti ublažavanja bolova od trudova, a također pospješuje i napredovanje poroda.

Epiduralna analgezija jedna je od mogućnosti ublažavanja bolova od trudova, a također pospješuje i napredovanje poroda. Osim toga, i carski rez može se odvijati pod epiduralnom analgezijom – o tome u narednim nastavcima.

Za izvođenje epiduralne analgezije moraju biti zadovoljeni neki uvjeti kako bi se moguće komplikacije svele na najmanju mogućnost, kao što su:

  • da je trudnica suglasna (ili je sama izrazila želju, a medicinski je opravdano),
  • da trudnica nema kontraindikacija za epiduralnu analgeziju (eventualna alergija na anestetik, eventualna oboljenja kralješnice i krvožilnog sustava ili neka druga sistemska bolest koja bi bila kontraindikacija za epiduralnu analgeziju, prethodni porod carskim rezom ili određene komplikacije u prethodnom porodu, lokalna infekcija, …),
  • da su nalazi učinjenih odgovarajućih pretraga prije postupka uredni (kompletna krvna slika s posebnim osvrtom na vrijednosti trombocita, koagulogram),
  • da je povoljan nalaz na cerviksu (prema procjeni ginekologa),
  • da trudnica ima regularne trudove.

Epiduralnu analgeziju postavlja anesteziolog u sterilnim uvjetima. Rodilja sjedi na krevetu u rađaonici, leđima blago savijenima u luku prema naprijed, anesteziolog sjedi iza rodilje i nakon označavanja mjesta uboda, u kralješničnu moždinu aplicira anestetik. Prije i nakon postavljanja epiduralne analgezije prati se CTG-zapis.

Epiduralna analgezija promptno počinje djelovati – zahvaljujući blokadi živaca leđne moždine, donji dio tijela bude neosjetljiv. Baš zbog toga, često se rutinski, odnosno kasnije, ako se u daljnjem tijeku poroda procjeni kako postoji potreba, rodilji postavi infuzija oksitocina, drip, kako bi se ujednačili i pospješili trudovi (koje rodilja praktički uz epiduralnu analgeziju često ne osjeća).

Ponekad je potrebno u određenim razmacima dodavati dozu anestetika, ovisno o učinku analgezije. Odnosno, ukoliko popušta, pa se javljaju bolni trudovi.
Ponekad rodilja izrazi želju za epiduralnom analgezijom, ponekad to bude preporuka ginekologa.
Ponekad trudnica ne želi nikakva sredstva za ublažavanje bolova (želi „potpuno prirodan porod”), međutim se u samom „boksu” ipak predomisli.
Sve je to razumljivo i o svemu se može i treba na vrijeme razgovarati.

Zato se trudnicama savjetuje da i tijekom zadnjih kontrola u trudničkoj ambulanti izabranog rodilišta i o ovome razgovaraju s ginekologom, kako bi se imalo vremena u miru obaviti potrebne pretrage i kako bi ona sama bila u potpunosti upoznata s postupkom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika