U rađaonici – XI dio: 2 sata nakon poroda

Prva dva sata iza poroda predstavljaju četvrto porodno doba, ili stadij ranog oporavka. To su ujedno i najvažniji i najkritičniji sati za razvoj eventualnih poslijeporođajnih komplikacija, najčešće povezanih s prekomjernim gubitkom krvi.

Prva dva sata iza poroda predstavljaju četvrto porodno doba, ili stadij ranog oporavka. To su ujedno i najvažniji i najkritičniji sati za razvoj eventualnih poslijeporođajnih komplikacija, najčešće povezanih s prekomjernim gubitkom krvi.
Uobičajeno iza vaginalnog poroda rodilja ostaje na pokretnom krevetu u prostoru rađaonice, a iza poroda carskim rezom u jedinici poslijeoperacijskog oporavka.

Tijekom ta dva sata

 • promatra se opće stanje i izgled rodilje
  (npr. bljedoća kože i sluznica, smušenost, oznojenost, ubrzani puls, sniženi krvi tlak, … mogu ukazivati na prijeteći hemoragijski šok zbog iskrvarenja)
 • mjeri se arterijski krvni tlak rodilji
  (npr. snižene vrijednosti krvnog tlaka do nemjerljivih mogu ukazivati na prijeteći ili u razvoju hemoragijski šok i takvo stanje zahtijeva promptno djelovanje, kao i situacije kada se mjere povišene vrijednosti krvnog tlaka
 • mjeri se puls rodilji
  (ubrzani puls uz opće simptome kako je naprijed opisano i snižene vrijednosti krvnog tlaka ukazuje na mogući razvoj hemoragijskog šoka)
 • provjerava se kontrahiranost maternice i količina vaginalnog krvarenja u rodilje
  (na predlošku normalno ima krvi, no babica će procijeniti je li količina u granicama, a dobro kontrahirana maternica je tvrda)
 • mjeri se tjelesna temperatura rodilji
  (npr. povišena tjelesna temperatura može ukazivati na razvoj upale, a tada se dijagnoza upotpunjava dodatnim laboratorijskim pretragama)
 • određuje se krvna slika rodilji
  (npr. snižene vrijednosti hemoglobina i hematokrita mogu ukazivati na prijeteći hemoragijski šok)

Kako vidimo, osnovno je u prvim satima iza poroda uočiti početne znakove prijetećeg hemoragijskog šoka, koji se razvija zbog (prekomjernog) gubitka krvi.

Do prekomjernog gubitka krvi najčešće dolazi zbog:

 • nedovoljno kontrahirane maternice, zaostalog komadića posteljice, neadekvatnog vođenja trećeg porodnog doba
 • neprepoznatog i nezbrinutog razdora nekih dijelova mekog porođajnog kanala
 • nekih osnovnih bolesti majke i u višerotkinja

Osnovno je odmah početi nadoknađivati volumen krvi i količinu eritrocita te najčešće u kratkotrajnoj općoj anesteziji učiniti manualnu eksploraciju materišta (ručno se revidira, provjeri šupljina maternice i u slučaju zaostalih dijelova posteljice isti se izvade), provjeriti meki porođajni kanal i postaviti dodatne hemostatske šavove.
U slučaju ozbiljnijih komplikacija, kada ovo navedeno nije dovoljno, ponekad je potrebno učiniti i laparotomiju (rez na trbuhu) i provjeriti stanje u trbušnoj šupljini te eventualno pristupiti odstranjenju maternice.

Tih dva sata iza poroda rodilja smije telefonirati (važno je odmah podijeliti dojmove s poroda), ne smije se dizati, mora ležati na leđima, smije eventualno popiti koji gutljaj vode, dijete je ili nije s njom (ovisi o stavu rodilišta), novopečeni tata u pravilu više nije tu. A nakon ta dva sata…

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika