Ukratko o primjeni lijekova u trudnoći

Sekundarna neplodnost označava situaciju kada u žene generativne dobi nakon prethodne (jedne ili više) spontane trudnoće uz redovite i nezašićene spolne odnose, s istim partnerom ne ostvaruje trudnoću.

Za primjenu lijekova u trudnoći vrijede preporuke FDA (engl. Food and Drug Administration), kojih se pridržavaju liječnici u cijelom svijetu. Prema tim uputama, lijekovi su obzirom na sigurnost primjene u trudnoći svrstani u 5 kategorija, označenih slovima abecede.

A – Kontrolirani klinički pokusi pokazuju da nema rizika
(sigurni za primjenu u trudnica)

B – Nema dokaza o riziku u ljudi
(mogućnost oštećenja ploda je neznatna, ali ostaje kao mogućnost)

C – Rizik se ne može isključiti
(postoji mogućnost oštećenja ploda, ali potencijalna korist za trudnicu može biti značajnija od potencijalnog rizika za plod)

D – Postoje dokazi o riziku
(postoji mogućnost oštećenja ploda, ali ne postoji jednako siguran i jednako djelotvoran lijek u situacijama u kojima je ugrožen život trudnice ili postoji ozbiljna i teška bolest trudnice koja zahtijeva upravo lijek iz ove skupine)

X – Kontraindicirani u trudnoći
(nedvosmisleno značajniji rizik za plod od moguće koristi za trudnicu)

Većina lijekova koji se primijenjuju u trudnica su u skupini B i C, eventualno D. Tako se u trudnoći smiju i trebaju (kada postoji indikacija) primijeniti određeni (ne svi) antibiotici, antihipertenzivi, antiglikemici, kostikosteroidni i antikoagulantni lijekovi, cjepiva itd.

Potrebno je naglasiti kako je u uputama uz svaki lijek posebno istaknuta trudnoća, odnosno spominje se poseban oprez s primjenom lijeka u trudnoći, te kako je potrebno dodatno se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Naravno, svaka će trudnica pročitati te upute, bit će zbunjena, uplašena, sumnjičava. No, ginekolozi su dobro upoznati koji se lijekovi smiju prepisati trudnicama i svaki će savjestan liječnik uvijek postupiti prema pravilima struke.

Stoga – uživajte u trudnoći, a brigu o liječenju s povjerenjem prepustite izabranom ginekologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika