Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći

Trudnice ili buduće trudnice, vrlo su informirane o trudnoći, o mnogim promjenama koje ih očekuju, međutim uvijek postoje situacije zbog kojih se mogu zabrinuti.

Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći nije rijetko – smatra se kako će se u jedne od pet trudnica pojaviti, bilo kao oskudna sukrvica bez drugih tegoba, bilo kao nešto jače vaginalno krvarenje ili osobito jako, uz još neke druge tegobe, što u tom slučaju predstavlja vrlo ozbiljnu situaciju.

Kako, dakle, prepoznati, nazovimo to tako, nekomplicirano vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći?

Prije svega je potrebno naglasiti kako svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahtijeva ginekološki pregled. Trudnica ne može znati je li krvarenje iz rodnice povezano s urednom trudnoćom ili nije i je li uopće povezano s trudnoćom (je li trudnoća u maternici ili izvanmaternična, razvija li se plod uredno ili ne; je li krvarenje iz stijenki rodnice, radi li se o možebitnim ozljedama spolnih organa i slično).

Ginekolog će temeljem anamnestičkih podataka (kada je i kako počelo, ima li trudnica i drugih tegoba i slično), kliničke slike (oskudno/obilno, nalaz na vratu maternice i u rodnici) i ultrazvučnog pregleda (je li trudnoća u maternici, koliko se zametaka prikazuje – možebitna višeplodna trudnoća, vide li se kucajevi čedinjeg srca), po potrebi i laboratorijskih nalaza (broj eritrocita, razina hemoglobina, hematokrita i željeza u krvi), zaključiti koliko je stanje ozbiljno. 

Svako vaginalno krvarenje u trudnoći vodi se kao prijeteći pobačaj i to je važno istaknuti kako se trudnice ne bi bezrazložno uzrujale. Naime, prvi korak u zbrinjavanju trudnica s vaginalnim krvarenjem (neovisno radi li se o krvarenju iz maternice ili iz stijenki rodnice, je li riječ o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći; jedino je važno isključiti eventualnu izvanmaterničnu trudnoću, kada je postupanje bitno drugačije) je preporuka o (strogom) mirovanju, zbog čega se otvara bolovanje radi komplikacija u trudnoći.

Oskudna vaginalna krvarenja u prvom tromjesečju, bez drugih tegoba, uglavnom se povezuju s:

 • implantacijom (kada zametak pronalazi svoje mjesto u maternici),
 • (relativnim) manjkom progesterona (hormon druge faze ciklusa, tj. žutog tijela, koji se stvara i u trudnoći i podržava uredno održavanje trudnoće),
 • rastezanjem mišićja maternice ili
 • bezazlenim pucanjem najsitnijih krvnih žilica – kapilara. 

Takva krvarenja uglavnom uz preporučene mjere i lijekove prolaze do kraja prvog tromjesečja i nemaju negativnih utjecaja na daljnji tijek trudnoće.

Ono što će ginekolog preporučiti kod svakog vaginalnog krvarenja u trudnoći (nakon što se isključi izvanmaternična trudnoća ili neprikladan nalaz gestacijskog mjehurića) je slijedeće:

 • mirovanje,
 • sintetski progesteron – gestagen, 
 • lijek iz skupine benzodiazepina – diazepam, koji između ostalog smanjuje i tonus mišićja (tako i mišićja maternice) i djeluje smirujuće, 
 • neki od analgetika (koji se propisuju i ako nema bolova, jer preko nekih biokemijskih procesa smanjuju krvarenje),
 • neki od preparata željeza (kojega trudnice i inače trebaju uzimati, jedino će se možda povećati doza, ovisno o laboratorijskim nalazima),
 • kontrolni ultrazvučni pregled kroz otprilike tjedan dana (provjeriti nastavlja li se trudnoća uredno) i
 • eventualno provjeriti razinu βHCG-a u krvi („hormon trudnoće” – važno je pratiti adekvatan porast njegove razine u serumu).

Jedan od glavnih lijekova je upravo sintetski progesteron – gestagen, koji se dok traje krvarenje uzima na usta, per os, a nakon što krvarenje stane, ili postane oskudnije, isti se lijek stavlja u rodnicu. Doziranje je različito – odluku o tome prepustite ginekologu. Također i nakon što se vaginalno krvarenje zaustavi, preporuča se nastavak liječenja gestagenskim preparatom barem do 12-og tjedna, ili i dalje, što također ovisi o procjeni ginekologa.

Svakako je važno naglasiti kako je potrebno imati povjerenja u izabranog ginekologa, jer kao što je svaka trudnoća, pa i u iste trudnice, doista drugo stanje, tako se i preporuke o mjerama za zbrinjavanje raznih stanja u trudnoći, pa tako i vaginalnog krvarenja, razlikuju od ginekologa do ginekologa (da ne spominjemo kako i svaka država ima svoje postupnike za praćenje i zbrinjavanje raznih stanja).

Stoga uživajte u trudnoći, nemojte se bespotrebno opterećivati, a brigu o sebi i svom nerođenom djetetu s povjerenjem povjerite izabranom ginekologu.

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=383&ShowNonOTC=true

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika