Zašto je operacija odgođena?

Naručeni ste na operaciju određenog dana, najkasnije dan prije trebate doći u bolnicu, psihički ste se pripremili, otprilike znate i koliko ćete dana provesti u bolnici, obavijestili ste koga ste namjeravali, …

Naručeni ste na operaciju određenog dana, najkasnije dan prije trebate doći u bolnicu, psihički ste se pripremili, otprilike znate i koliko ćete dana provesti u bolnici, obavijestili ste koga ste namjeravali, …

Na dan operacije obavještava Vas se kako se operacija odgađa.

Na nedefinirano vrijeme ili dok …. više ni ne čujete, niti razumijete. Nakon prvog šoka, tražite da razgovarate s operaterom ili šefom, s nekime, bilo kime. No u to vrijeme najčešće su doktori već u operacijskoj sali s drugim bolesnicima, na drugim radilištima itd, a detaljne informacije, kako vam je rečeno, dobit ćete ubrzo.

Dešava li se ovo samo vama, samo nekome, je li to sporadična pojava ili učestala, je li se nešto zakompliciralo, jeste li inoperabilni, … toliko pitanja, a odgovora u tom trenutku nema.

Doista, ovakve situacije se dešavaju, nisu česte, a nerijetko su razlozi prozaični.

U ovom tekstu koji je pred vama pročitat ćete zbog kojih sve razloga može doći do odgode operacije, ne samo ginekološke, nego općenito.

 Razlozi sa strane bolesnika i operatera, zbog kojih operacija može biti odgođena:

  • nekompletna medicinska dokumentacija

Radi se o tome kako bolesnik ili nije obavio sve preporučene pretrage, ili nije donio sve nalaze, ili su neki nalazi starijeg datuma od propisanoga. Može biti kako bolesnik nije dobio jasne upute (usmene ili pismene) o tome što sve od pretraga treba učiniti, ili se u ustanovama u kojima je obavljao pretrage ne rade sve potrebne pretrage i slično. Tada se najčešće ili u bolnici napravi ono što nedostaje, pa se operacija zapravo odgađa na nekoliko dana. Odnosno, ako se nalazi nekih pretraga čekaju dulje vrijeme, bolesnik može biti otpušten s bolničkog liječenja i ponovno naručen kada se očekuju rezultati dodatnih pretraga.

  • rezultati nalaza koji odstupaju od urednih, a koji su s obzirom na osnovnu bolest trebali biti unutar referentnih vrijednosti

Može se raditi o nekoj akutnoj infekciji koju je prije operacije potrebno sanirati, može se raditi o novootkrivenim krvožilnim ili drugim poremećajima, što možda zahtijeva hitniju obradu i liječenje negoli je dogovorena operacija (zbog drugog razloga) i drugo.

  • desila se neka hitna ili hitnija situacija, koja zahtijeva promptno kirurško zbrinjavanje

Dešava se da se tijekom noći ili pred jutro zaprime bolesnici koje je potrebno hitno operirati zbog životne ugroženosti i tada se rade preinake u redoslijedu daljnjih operacija. Neki bolesnici budu operirani sljedećih dana, neki budu naručeni za više dana ili tjedana (s obzirom i na osobne okolnosti).

  • nenadano odsustvo operatera

Plan operacija često se radi unaprijed, za cijeli tjedan ili čak mjesec. Može se dogoditi da je operater odsutan zbog (svoje) bolesti ili nekih drugih privatnih ili poslovnih obaveza, pa je potrebno tzv. hladnu (ne-hitnu) operaciju odgoditi.

Razlozi sa strane inventara, odnosno tehnički, zbog kojih operacija može biti odgođena.

Pod ovaj nazivnik mogu se svrstati razlozi poput neplaniranog nedostatka kirurškog materijala (npr. zbog hitnih operacija potrošeno je neplanirano više materijala i prije negoli se stiglo dodatno naručiti), kvara instrumentarija i slično.

 

Ako je operaciju potrebno odgoditi, bolesniku se isto priopći najčešće tijekom, odnosno iza vizite na dan operacije, odnosno čim se definitivno odluči operaciju odgoditi. S bolesnikom o razlozima odgode operacije u pravilu razgovara operater, najčešće tom prilikom i okvirno navede kada se očekuje obaviti operaciju.

Ljudski je, kada nešto ne ide prema planu, razmišljati o najcrnjim scenarijima. No, kako možete pročitati, razlozi su vrlo često sasvim jednostavni. Upravo zbog toga, kada se spremate za operaciju, odnosno kada se na operaciju sprema bliska i draga osoba, ipak imajte na umu i mogući ovakav tijek događaja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika