Zašto se u nekih trudnica javlja jaki svrabež i kako se liječi?

Pojava svrbeža zbog kojega će trudnicazatražiti liječničku pomoć nije rijedak problem. Prema vjerodostojnim izvorima, oko 20% trudnica žalit će se na svrbež.

Uzroka ima više, a postavljanje ispravne dijagnoze jamči kako će i poduzete mjere liječenja dovesti do poboljšanja općeg stanja trudnice, do uklanjanja tog neugodnog simptoma i do urednog nastavka trudnoće koja će završiti rođenjem živog i zdravog novorođenčeta.

Dijagnostički i terapijski pristup trudnici koja se žali na svrbež često je multidisciplinaran, što znači kako u tome mogu sudjelovati specijalisti raznih specijalnosti – ginekolozi/opstetričari, dermatolozi, gastroenterolozi, infektolozi, psiholozi i drugi. Duljina liječenja, trajanje simptoma i prognoza ovise o dijagnozi.

Smetnje su često dugotrajne, ponekad se svrbež pojavljuje više puta tijekom trudnoće, ponekad se sa svakim sljedećim javljanjem intenzivira; može značajno umanjiti kvalitetu života trudnice, negativno utjecati na san i usnivanje, pogoršati simptome depresije… ponekad trudnoća može loše završiti. Sam svrbež najčešće u kratkom vremenu iza poroda nestaje.

Koji su mogući uzroci pojave svrbeža u trudnica?

Prema učestalosti uzroka, to su: suha koža, gestacijska urtikarija s papulama i plakovima (engl. Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy, PUPPP), gestacijska kolestaza (engl. Intrahepatic cholestasis of pregnancy, ICP), gestacijski pemfigoid (engl. Pemphigoid gestationis, PG) i drugo.

Kakav je dijagnostički postupnik?

Kao i inače, važno je uzeti detaljnu anamnezu, s naglaskom na vrijeme i lokalizaciju pojave i trajanje simptoma. Uobičajeno se rade detaljne hematološko-biokemijske pretrage, zatim, po potrebi, histološke, serološke, imunofluorescentne, imunološke pretrage, a ultrazvučnim praćenjem procjenjuje se eventualna ugroženost ploda. 

Kako se liječi svrbež u trudnoći?

Ovisno o patofiziološkom poremećaju i dijagnozi, u liječenju svrbeža u trudnica primjenjuju se kortikosteroidi (lokalno i/ili sistemski), antihistaminici, lijekovi za snižavanje žučnih soli u cirkulaciji i normalizaciju jetrenih enzima, uljne kupke, hranjive neutralne kreme. Liječenje je često dugotrajno, nerijetko se provodi u bolnici, a zbog posljedičnog negativnog utjecaja svrbeža na kvalitetu života ponekad je potrebno i psihološko savjetovanje. 

Što je još važno reći?

Koliko god se problem u početku činio banalnim, ako svrbež sam od sebe ne prođe za koji dan, ako se pojačava i širi potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Neće se pogriješiti ako se umjesto nadležnom ginekologu najprije javi nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine, koji će i tako trudnicu dalje usmjeriti prema drugim specijalistima.

Cijelo vrijeme dok traju smetnje i liječenje potrebno je posebno oprezno nadzirati i plod, najčešće detaljnim ultrazvučnim praćenjem. U slučaju naznaka ugroženosti ploda, planira se dovršenje trudnoće (inducirani vaginalni porod ili carski rez). U tom smislu procjenjuje se koliko je hitno trudnoću dovršiti, odnosno može li se i smije li se čekati kako bi se trudnoća dovršila u što višoj gestacijskoj dobi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika