Bolesti vena 4. dio

U četvrtom dijelu bolesti vena opisati ću tromboflebitis površnih vena. Tromboflebitis je naziv za upalu površnih vena. Ovu bolest karakterizira bolnost i crvenilo kože duž upalom zahvaćene površne vene.

U četvrtom dijelu bolesti vena opisati ću tromboflebitis površnih vena. Tromboflebitis je naziv za upalu površnih vena. Ovu bolest karakterizira bolnost i crvenilo kože duž upalom zahvaćene površne vene. Nerijetko se mogu pri kliničkom pregledu palpirati trombi u površnoj veni.

Tromboflebitis površnih vena najčešće je uzrokovan traumom ili raznim kateterima, iglama ili kanilama preko kojih se daje intravenska terapija. Kateteri i igle za infuziju u veni mogu oštetiti unutarnji pokrov krvne žile i uzrokovati upalu.Tormboflebtis površnih vena češće je lokaliziran na nogama, znatno češće na potkoljenicama nego na natkoljenicama. U nekih bolesnika može istodobno biti zahvaćeno više površnih vena, a upalni proces se može seliti s jedne noge na drugu. Takva vrsta tromboflebitisa zove se migrirajući tromboflebitis. Upala površnih vena češća je u bolesnika s proširenim – varikoznim venama.
Od simptoma koje bolesnici imaju najčešći su bol u području vene zahvaćene upalom, zatim crvenilo kože i edem upalom zahvaćenog područja ruke ili noge. Ako se uz ove simptome javlja povišena tjelesna temperatura, zimica i tresavica tada se radi o septičkom tromboflebitisu koji se liječi antibioticima. Edem ili otok obično je znatno manje izražen nego kod duboke venske tromboze.

Dijagnozu tromboflebitisa površnih vena postavljamo temeljem anamneze, kliničkog pregleda i dijagnostičkih postupaka. U dijagnostičke postupke spada ehosonografska pretraga vena koja je danas u širokoj primjeni. Primjenom Dopplera i color ehosonografije mogu se ustanoviti patološke promjene u venskom sustavu. Ova dijagnostička metoda može s vrlo visokom sigurnošću ustanoviti mjesta patoloških promjena u krvnim žilama ili  promjene u okolini krvnih žila koje dovode do smetnji protoka kroz vene ili arterije. Dijagnostičkim postupcima potrebno je isključiti ili potvrditi i ostale moguće uzroke otoka nogu.
Nakon kliničkog pregleda i  dijagnostičkih procedura donosi se odluka o izboru terapije.

U liječenju tromboflebitisa površnih vena koristimo heparinske kreme ili masti za lokalnu primjenu uz nošenje elastičnog zavoja ili elastične čarape preko dana. Od lijekova preporuča se i acetilsalicilna kiselina u jednoj dnevnoj dozi. Antikoagulantna terapija potrebna je jedino u bolesnika u kojih je došlo do širenja upalnog procesa  u duboki venski sustav. Za razliku od duboke venske tromboze kada bolesnicima ograničavamo kretanje i preporučamo mirovanje u prvim danima bolesti, kod tromboflebitisa dopuštamo i preporučamo kretanje. Kretanje je dozvoljeno bolesnicima s tromboflebitisom površnih vena jer u njih nema opasnosti od embolijskih događaja, osim u slučajevima širenja procesa u doboki venski sustav.

Cilj liječenja tromboflebitisa površnih vena je smanjenje ili uklanjanje simptoma bolesti, poboljšanje kvalitete života bolesnika i prevencija komplikacija. U rijetkim slučajevima upalni proces se može proširiti s površnih vena na duboke vene. Bolesnicima savjetujemo izbjegavanje mogućnosti traume, a u slučaju da je kateter ili igla za infuziju uzrokovala upalu površne vene tada ih je potrebno izvaditi iz vene. Liječenje tromboflebitisa površnih vena odnosno upale površnih vena obično prolazi bez komplikacija i dolazi do potpunog izlječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika