Kako se liječi epilepsija?

Liječenje oboljelih od epilepsije, najčešćeg neurološkog poremećaja, vrlo je kompleksno i zahtijeva interdisciplinarni pristup.

Liječenje oboljelih od epilepsije, najčešćeg neurološkog poremećaja, vrlo je kompleksno i zahtijeva interdisciplinarni pristup. Prema preporukama ILAE (Internacionalne lige za borbu protiv epilepsije) u timu, uz epileptologe koji imaju dominantnu ulogu, sudjeluju psihijatri, psiholozi, neuroradiolozi, neurokirurzi, specijalistinuklearne medicine, obiteljski liječnici, ginekolozi, te socijalni radnici. Liječenje bolesnika s epilepsijom dostiglo je najvišu točku u smislu individualnog pristupa svakom bolesniku, s posebnom pažnjom na kognitivne (spoznajne) funkcije, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života.

Imajući u vidu da epileptički napadaji oštećuju mozak, od velikog je značaja liječiti bolest od njezinog početka. U napadaju, osim toga, može doći i do ozljede prilikom pada, ozljeda pri sudjelovanju u prijevozu, do utapanja, i slično.

Liječenje se sastoji od primjene odgovarajućih lijekova pomoću kojih se u oko 70-75% bolesnika postiže zadovoljavajuća kontrola epileptičkih ataka. Pritom je vrlo bitno naglasiti da uspjeh najčešće izostaje ako se lijekovi ne uzimaju redovito. Oko 25-30% bolesnika i dalje nastavlja imati epileptičke napadaje, usprkos redovitom uzimanju terapije. Ti su, tzv. farmakorezistentni bolesnici, kandidati za neurokirurško liječenje.

Liječenje se obično započinje nakon što je bolesnik imao dva epileptička napadaja. U određenim slučajevima lijek se može prepisati već nakon prvog napadaja, i to kod određenih kliničkih fenotipova epileptičkih ataka, ako postoje određene patološke promjene u EEG-u, na nalazu CT-a ili MR-a mozga, itd.

Vrsta liječenja ovisi o tipu napadaja i o rezultatu dijagnostičke obrade. Potrebne su redovite neurološke kontrole uz EEG snimanje, jer se nerijetko događa da se nakon određenog vremena lijek mora promijeniti.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika