Ginseng – drevni korijen ljekovitih svojstava

Ginseng može pozitivno utjecati i na razne funkcije mozga, kao što su pamćenje, ponašanje, ali i raspoloženje.

Ginseng, čuvena biljka iz obitelji Panax, nezaobilazni je sastojak kineske medicine već tisućama godina.

Ova višegodišnja biljka niskog rasta poznata je po cijenjenom mesnatom korijenu koji se bere nakon što biljka navrši tri do šest godina. Ubrani korijen zatim je potrebno dobro očistiti i osušiti, a ovisno o načinu sušenja, razlikujemo dvije vrste sušenog korijena.

Crveni ginseng dobiva se izlaganjem korijena vrućim parama nakon čega slijedi sušenje, za razliku od bijelog ginsenga, koji se proizvodi samo sušenjem korijena na zraku.

Iako postoje brojne vrste ginsenga, najznačajniji među njima zasigurno je azijski ginseng (Panax ginseng) koji je autohtona biljka kineskih i korejskih planinskih šuma.

Blagotvorna svojstva ginsenga koja dokazuju brojna znanstvena istraživanja, pripisuju se velikom sadržaju ginsenozida, spojeva iz skupine saponina koji nalikuju steroidnim molekulama, ali i glikoproteinu gintoninu te raznim polisaharidima.

Ginseng protiv oksidativnog stresa

Zahvaljujući svojem antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ginseng se pokazao kao vrijedna pomoć u smanjenju upalnih markera i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Tako su rezultati jednog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Ethnopharmacology u kojem je sudjelovala 71 žena u postmenopauzi, pokazali kako uzimanje ginsenga u obliku dodatka prehrani može povećati aktivnost prirodno prisutnih antioksidativnih enzima te na taj način pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.

Ginseng i mentalno zdravlje

Ginseng može pozitivno utjecati i na razne funkcije mozga, kao što su pamćenje, ponašanje, ali i raspoloženje.

Istraživanje provedeno na 30 zdravih odraslih osoba bavilo se ispitivanjem kako pojedinačne doze od 200 mg, odnosno 400 mg ekstrakta ginsenga utječu na kognitivne sposobnosti, mentalni umor te razinu glukoze u krvi nakon mentalnog testa. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Psychopharmacology, a pokazali su da je doza od 200 mg popravila raspoloženje te poboljšala kognitivne sposobnosti, dok je doza od 400 mg izazvala osjećaj smirenosti.

Slično istraživanje objavljeno u časopisu Human Psychopharmacology otkrilo je da uzimanje ginsenga u dozi od 400 mg dnevno tijekom osam dana može poboljšati smirenost i matematičke sposobnosti.

Ginseng i imunitet

Aktivni sastojci ginsenga pokazali su se korisnima i za poboljšanje zdravlja imunosnog sustava.

Naime,  rezultati  istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Translational Medicine,  u kojem su sudjelovale 72 zdrave osobe dobi 50 – 75 godina pokazuju da je uzimanje ekstrakta ginsenga utjecalo na povećanje aktivnosti NK stanica imunosnog sustava za čak 35,2%, u odnosu na placebo skupinu.

NK stanice (engl. „natural killer“) ubrajamo u skupinu bijelih krvih stanica. One predstavljaju sastavni dio našeg urođenog imuniteta, imaju važnu zadaću u eliminaciji karcinogenih stanica i patogenih bakterija, virusa te tako osiguravaju učinkovitu prvu crtu obrane organizma od raznih bolesti.

Ginseng i erektilna disfunkcija

Znanstvene studije pokazuju kako ginseng može biti korisna alternativa u liječenju erektilne disfukcije, a spomenuto pozitivno djelovanje pripisuje se sposobnosti ginsenga da utječe na poboljšanje proizvodnje dušikovog oksida. Ovaj spoj, naime, poboljšava opuštanje mišića te povećava cirikulaciju krvi u organizmu.

Međutim, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno provesti dodatne studije kako bi mogli donijeti konačan zaključak o djelovanju ginsenga kod erektilne disfunkcije.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika