Gluten – dobar ili loš?

Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika diljem svijeta, a tomu su djelomično zaslužni i mnogi hollywoodski glumci koji ju promoviraju, ne nužno iz zdravstvenih razloga, već iz onih pomodarskih. Prehrana bez glutena često se doživljava kao zdrava prehrana, međutim, je li to zaista tako?

Celijakija i intolerancija na gluten

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. U proizvodima poput kruha igra ulogu ljepila i omogućuje im da zadrže svoj oblik. Gluten se može naći i u nekim neprehrambenim proizvodima poput balzama za usne ili ljepila za markice. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva.

Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase pa čak i multiplu sklerozu, osteoporozu, neplodnost i neurološke probleme. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom. I minimalne količine glutena ostavljaju štetne posljedice stoga celijakičari moraju eliminirati iz prehrane većinu pekarskih proizvoda, piva, slatkiša, kolača, hrenovki i drugih procesiranih vrsta mesa te mnoge druge proizvode.

S druge strane, postoje slučajevi intolerancije na gluten, a da se ne radi o celijakiji. Simptomi takve intolerancije su napuhavanje i vjetrovi, proljev, umor, glavobolja i kožni osip. Iako takva intolerancija nije univerzalno priznata kao poremećaj, iskustveno se pokazalo kako se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon eliminacije glutena iz prehrane.

Što kažu istraživanja?

Može se reći kako je gluten štetan samo za osobe koje pate od celijakije, a dok ostalima vjerojatno ne škodi. Barem je tako pokazala studija znanstvenika iz Australije iz 2013. godine koja nije uspjela dokazati da je gluten uzročnik simptoma intolerancije kod osoba koje smatraju da im gluten stvara probleme. Tim znanstvenika je zapravo došao do zaključka kako bi uzročnik simptoma mogli biti ugljikohidrati zvani FODMAP (fermentabilni oligo, di i monosaharidi i polioli).

Kada je bezglutenska dijeta štetna?

Mnogi stručnjaci smatraju kako bezglutenska dijeta može biti i štetna za osobe koje pate od celijakije, a da toga nisu svjesne. Simptomi celijakije mogu biti prikriveni stoga može se dogoditi da osoba misli da se radi o intoleranciji na gluten, a zapravo pati od nedijagnosticirane celijakije. Dok si osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari nikako ne smiju, stoga će dugoročno gledano gluten u tragovima potiho raditi štetu u crijevima.

Danas su na tržištu prisutni mnogi proizvodi s oznakom bez glutena poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki poput sličnih glutenskih proizvoda, međutim, stvaraju privid da se radi o nutritivno prihvatljivijim proizvodima.

Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten, svijest o celijakiji uvelike porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena dostupnija. Također, izbacimo li ili smanjimo gluten u prehrani primorani smo uvesti druge namirnice koje zamjenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primjetit ćemo kako je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno.

Konačni savjet osobama koje pate od simptoma intolerancije na gluten glasi da prvo pretragama isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda prigrle bezglutensku prehranu, pazeći pritom da je uravnotežena.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

EKG

Ljubazno Vas molim da mi pojasnite nalaz EKG-a

Dimetinden

Ubodi insekata: prevencija, tretman i ublažavanje svrbeža

Tijekom ljeta ubodi insekata su česta pojava i mogu na koži ostaviti različite vidljive znakove i posljedice. Ubodi koji nastaju mogu biti u obliku malenih crvenih točkica na koži ili laganog uzdignuća i crvenila kože do jakih sistemskih alergijskih reakcija koje mogu biti i smrtonosnog ishoda. Time se i reakcija na ubode dijeli na lokalnu […]

Alergija na sunce

Zaštita kože tijekom ljeta: savjeti za pametno sunčanje

Ljetni mjeseci su nam pred vratima, vrijeme kada više boravimo na otvorenom. Odjeća postaje sve oskudnija pa je koža jače izložena sunčevim zrakama što na njoj može napraviti određene promjene. Boravak na otvorenom je pozitivan za zdravlje, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama koje vodi u opekline ili u oštećenje kože nije nikako prihvatljivo. Normalno je […]

Alzheimerova bolest

Antidepresivi i demencija

Nova istraživanja pokazuju kako uzimanje antidepresiva u srednjim godinama nije bilo povezano s povećanim rizikom od razvoja posljedične Alzheimerove bolesti (AD) ili demencije povezane s AD-om (ADRD). Radi se o podacima iz velike prospektivne studije američkih veterana, koju su proveli Jaime Ramos-Cejudo, a rad je objavljen u časopisu Alzheimer’s & Dementia. Istraživanje su podržali Nacionalni […]

AH

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 1. dio  

Arterijska hipertenzija (AH) najčešći je i jedan od najznačajnijih promjenjivih kardiovaskularnih (KV) čimbenika rizika. AH je odgovorna za 20% smrtnosti u svijetu. Zadnjih 50-tak godina AH je vodeći čimbenik rizika prijevremene smrtnosti u svijetu uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima. Jedan od uzroka visoke smrtnosti osoba koje boluju od AH leži u tome što 2/3 hipertenzivnih […]

Ergometrija

Molim Vas pojašnjenje zaključka nakon obavljene ergometrije

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]