Hrana koja čuva preplanuli ten

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svojim zrakama sunce ima moć “proljepšati” našu boju tena. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Sunce ima moć obojiti nas u čokoladno egzotičnu boju koja na nas djeluje kao jedinstveni stimulans koji „proljepšava“. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Dovoljno tekućine je pravilo broj jedan!

Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. Suha koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidratizirana stoga je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog ljetnog tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom minimalno 1,5– 2 litre vode dnevno koža neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijediti.  Osim vode, koža će biti zahvalna ukoliko se posegne za nezaslađenim biljnim čajevima, a tu prednost ima zeleni i bijeli čaj. Ovi čarobni napitci ističu se sadržajem antioksidansa  koji pružaju zaštitni učinak na stanice kože.

Snaga ljetnog voća i povrća

Dobro je poznato da pravovremeno uzimanje karotenoida, najčešće putem dodataka prehrani, priprema kožu za izlaganje suncu. Tu prvenstvo ima beta-karoten te u zadnje vrijeme sve popularniji astaksantin. No, manji broj ljudi zna da nam ovi moćni pigmenti mogu pomoći i da dulje zadržimo preplanuli ten  U tom kontekstu, prednost na jelovniku bi trebale imati namirnice narančaste boje: mrkva, marelica, dinja, breskva.  Tijelo možemo obogatiti karotenoidima i konzumacijom  zelenog povrća i  to špinata, kelja i kupusa. Za očuvanje zlatnog tena nemojte zaboraviti ni na rajčicu, papriku i lubenicu.
Preplanuli ten „voli“ i škampe, rakove i losos. Ove lagane i nutritivno vrijedne namirnice svoju boju duguju astaksantinu, crvenom pigmentu čija je antioksidativna aktivnost dokazana  brojnim studijama.  Astaksantin  igra važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem stoga su namirnice bogate njima poželjan dio tanjura prije, tijekom i nakon izlaganja suncu.

Vitamin E za svilenu kožu

Sunce nam je tijekom godišnjeg odmora podarilo lijepu boju, a u kombinaciji s morem dalo je koži i prekrasnu glatkoću i mekoću. Kako bi produljili osjećaj svilenkaste kože možemo se poslužiti i trikom pod nazivom vitamin E.  Ovaj „vitamin ljepote“ štiti stanice od oksidativnog stresa te se vjeruje da održava kožu dulje vremena glatkom. Vitamina E nalazimo u bademima i sjemenkama suncokreta te u maslinovom ulju koje, osim učestale vanjske primjene za kožu, ima i onu važniju unutrašnju primjenu, a to je unos prehranom. Kada prehrana sadrži dovoljno namirnica bogatih vitaminom E, on putuje do membrana kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno i uljepšavajuće djelovanje.

Zanimljivost: Koža voli voće i povrće

Da hrana zaista može utjecati na boju kože pokazuje i istraživanje objavljeno u časopisu The Journal Evolution and Human Behavior. U njemu je skupina istraživača iz Velike Britanije okupila dobrovoljce i podvrgnula ih režimu prehrane koji podrazumijeva unos najmanje 5 vrsta voća i povrća dnevno tijekom perioda od mjesec dana. Znanstvenici su fotografirali sudionike na početku i na kraju istraživanja. Fotografije „prije“ i „poslije“ dane su prolaznicima na ulici na ocjenjivanje. Fotografije „poslije“  su dosljedno ocjenjivane višim ocjenama, što pokazuje kako voće i povrće zaista daje koži zlatnu put koja ju čini privlačnom pa čak i bez izlaganja suncu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pluća

Egzacerbacija astme

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaAstma je kronična (dugotrajna) bolest dišnog sustava koja uzrokuje otežano disanje zbog suženja i upale dišnih putova u plućima. Ljudi koji boluju od astme često osjećaju zaduhu, stezanje u prsima, kašalj i piskanje pri disanju. Ti se simptomi mogu pojaviti povremeno, a ponekad se i pogoršaju – osobito tijekom noći, rano ujutro, pri naporu ili […]

Depresija

Esketamin u liječenju depresije otporne na liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo istraživanje pokazuje kako je esketamin u kombinaciji s inhibitorom ponovne pohrane serotonina (SSRI) i noradrenalina (SNRI) za depresiju otpornu na liječenje (TRD) bio je povezan sa značajno nižim stopama nekoliko štetnih ishoda u odnosu na esketamin uz selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI). Prethodna istraživanja pokazala su da je esketamin u kombinaciji s bilo […]

Zdravlje

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Gljivice na noktima

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Bolest noktiju

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Penis

Problem s kožom penisa – što da napravim?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?