Hrana koja čuva preplanuli ten

Svojim zrakama sunce ima moć “proljepšati” našu boju tena. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Sunce ima moć obojiti nas u čokoladno egzotičnu boju koja na nas djeluje kao jedinstveni stimulans koji „proljepšava“. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Dovoljno tekućine je pravilo broj jedan!

Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. Suha koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidratizirana stoga je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog ljetnog tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom minimalno 1,5– 2 litre vode dnevno koža neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijediti.  Osim vode, koža će biti zahvalna ukoliko se posegne za nezaslađenim biljnim čajevima, a tu prednost ima zeleni i bijeli čaj. Ovi čarobni napitci ističu se sadržajem antioksidansa  koji pružaju zaštitni učinak na stanice kože.

Snaga ljetnog voća i povrća

Dobro je poznato da pravovremeno uzimanje karotenoida, najčešće putem dodataka prehrani, priprema kožu za izlaganje suncu. Tu prvenstvo ima beta-karoten te u zadnje vrijeme sve popularniji astaksantin. No, manji broj ljudi zna da nam ovi moćni pigmenti mogu pomoći i da dulje zadržimo preplanuli ten  U tom kontekstu, prednost na jelovniku bi trebale imati namirnice narančaste boje: mrkva, marelica, dinja, breskva.  Tijelo možemo obogatiti karotenoidima i konzumacijom  zelenog povrća i  to špinata, kelja i kupusa. Za očuvanje zlatnog tena nemojte zaboraviti ni na rajčicu, papriku i lubenicu.
Preplanuli ten „voli“ i škampe, rakove i losos. Ove lagane i nutritivno vrijedne namirnice svoju boju duguju astaksantinu, crvenom pigmentu čija je antioksidativna aktivnost dokazana  brojnim studijama.  Astaksantin  igra važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem stoga su namirnice bogate njima poželjan dio tanjura prije, tijekom i nakon izlaganja suncu.

Vitamin E za svilenu kožu

Sunce nam je tijekom godišnjeg odmora podarilo lijepu boju, a u kombinaciji s morem dalo je koži i prekrasnu glatkoću i mekoću. Kako bi produljili osjećaj svilenkaste kože možemo se poslužiti i trikom pod nazivom vitamin E.  Ovaj „vitamin ljepote“ štiti stanice od oksidativnog stresa te se vjeruje da održava kožu dulje vremena glatkom. Vitamina E nalazimo u bademima i sjemenkama suncokreta te u maslinovom ulju koje, osim učestale vanjske primjene za kožu, ima i onu važniju unutrašnju primjenu, a to je unos prehranom. Kada prehrana sadrži dovoljno namirnica bogatih vitaminom E, on putuje do membrana kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno i uljepšavajuće djelovanje.

Zanimljivost: Koža voli voće i povrće

Da hrana zaista može utjecati na boju kože pokazuje i istraživanje objavljeno u časopisu The Journal Evolution and Human Behavior. U njemu je skupina istraživača iz Velike Britanije okupila dobrovoljce i podvrgnula ih režimu prehrane koji podrazumijeva unos najmanje 5 vrsta voća i povrća dnevno tijekom perioda od mjesec dana. Znanstvenici su fotografirali sudionike na početku i na kraju istraživanja. Fotografije „prije“ i „poslije“ dane su prolaznicima na ulici na ocjenjivanje. Fotografije „poslije“  su dosljedno ocjenjivane višim ocjenama, što pokazuje kako voće i povrće zaista daje koži zlatnu put koja ju čini privlačnom pa čak i bez izlaganja suncu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Glavobolja

Glavobolja uzrokovana sinusitisom

Sinusitis ili  sinusna infekcija, je upala ili oticanje tkiva koje oblaže sinuse. Ovo stanje može izazvati značajnu nelagodu i dovesti do različitih simptoma, uključujući glavobolje. Sinusa  su zrakom ispunjene šupljine smještene u lubanji oko nosa, čela i očiju. Sinusi proizvode sluz.  Kada se sinusi začepe ili napune tekućinom, bakterije, virusi ili gljivice mogu rasti i […]

Česti padovi

Nestabilan hod

Nesiguran hod, koji se često u neurologiji naziva ataksijom, stanje je koje karakterizira nedostatak koordinacije pokreta mišića, što dovodi do nestabilnosti u hodu. Klinički se može manifestirati kao teturajući hod, poteškoće u održavanju ravnoteže ili često posrtanje. Nestabilan hod može nastati zbog različitih uzroka, od neuroloških poremećaja do problema mišićno-koštanog sustava, i može značajno utjecati […]

Asthenozoospermia

Kriptozoospermija i astenozoospermija

Bol

Osteoporoza

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Mjehur

Je li opasan nalaz UZV abdomena?

Hemangiom

Spinalni tumori – 3. dio

Spinalni tumori prema lokalizaciji. Primarni tumori kralježnice. Primarni tumori kralježnice su rijetki i čine manje od 10 posto svih tumora kralježnice. Primarni tumori kralježnice nastaju iz kostiju ili struktura mekog tkiva kralježnice uključujući hrskavicu. Primarni tumori kralježnice uključuju osteosarkom, hemangiom itd. Multipli mijelom je sistemska bolest koja pogađa ljude srednje dobi, a karakterizirana je lokalnom […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]