Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Ljeto je godišnje doba u kojem najviše uživamo, ali nam zadovoljstvo mogu pokvariti, barem privremeno, gastrointestinalne tegobe odnosno tegobe u probavnom sustavu.

Uzrok takvih, najčešće prolaznih tegoba, u ljetnim mjesecima svakako su crijevne infekcije, čiji uzročnici mogu biti virusi (rota, adeno, enterovirusi) i bakterije (salmonela, šigela, kampilobakter, E.coli, stafilokok). Virusne infekcije, npr. enteroviroze, se obično javljaju među djecom, a najčešći put prijenosa virusa je preko usta (fekalno-oralni put).

Ipak, većinom su crijevne infekcije u ljetnim mjesecima izazvane trovanjem hranom. Uzročnici su već spomenute bakterije u hrani, a hrana se može kontaminirati bakterijama na nekoliko načina:

 • preko prljavih ruku osobe koja je u kontaktu s hranom
 • ukoliko hrana nije dobro termički obrađena, adekvatno čuvana ili temeljito oprana
 • ako je namirnica porijeklom od bolesne životinje

Liječenje trovanja hranom u većini slučajeva uključuje konzumaciju laganije jednostavne hrane (dvopek, riža, kuhano povrće), uz nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita (voda, nezaslađeni šipkov čaj, nemasna juha). Treba izbjegavati tešku, masnu, slatku i prženu hranu, hranu s puno vlakana, mlijeko i mliječne proizvode, uz iznimku probiotičkih jogurta koji su neophodni za obnavljanje korisne crijevne mikroflore.

Djeci se može dati rehidracijska otopina na usta. Ukoliko je prisutna mučnina i povraćanje, bit će potrebno nadomjestiti tekućinu i elektrolite  infuzijom pa se treba javiti liječniku. Liječniku se treba i javiti u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ima li zaražena osoba povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana. Također, i u slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece treba konzultirati liječnika jer oni dehidriraju brže od odraslih.

Osim spomenutih crijevnih infekcija, gastrointestinalne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti simptom već postojećih bolesti, ali i onih bolesti specifičnijih za ljetne mjesece i učestala putovanja u tom dijelu godine. To su tzv. proljevi putnika (putnička dijareja) i kinetoze odnosno bolesti kretanja.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kada se radi o trovanju kontaminiranom hranom, da bi stvar bila gora, mi i ne moramo biti svjesni da se u hrani nalaze bakterije jer ona može izgledati, mirisati i po okusu djelovati „normalno“. Zato je ključno spriječiti da bakterije uopće dođu na plodno tlo i razmnože se u dovoljnom broju koji će izazvati neugodne simptome, a koji nam mogu pokvariti toliko dugo iščekivane ljetne radosti.

 • Uvijek perite ruke toplom vodom i sapunom prije svakog jela ili rukovanja s hranom. Perite i radne površine i pribor, osobito nakon rukovanja sa sirovim namirnicama. Voće i povrće temeljito perite u čistoj tekućoj vodi.
 • Adekvatno zbrinite kućni otpad.
 • Svježe namirnice čuvajte na temperaturi u hladnjaku, odvojene od već pripremljene hrane.
 • Ne kupujte namirnice oštećene ambalaže i uvijek provjerite rok trajanja na proizvodu.
 • Izbjegavajte termički neobrađenu hranu (osobito od svježh jaja)!
 • Sladoled je bolje kupiti zapakiran, u trgovini, nego onaj pripremljen u slastičarnici.
 • Kada termički obrađujete hranu, kuhajte je ili pecite dovoljno dugo. Ukoliko pripremate meso na roštilju, morate ga ispeći u potpunosti, dovoljno dugo na umjerenoj vatri. Također, meso često okrećite kako bi se što bolje i temeljitije ispeklo. Ribu pripremajte svježu; izbjegavajte sirovu ili nedovoljno pečenu ribu i morske plodove.
 • Hranu pripremajte neposredno prije konzumacije i izbjegavajte podgrijavanje. Ako hranu ne konzumirate odmah nakon pripreme, treba je brzo ohladiti i spremiti u hladnjak ili zamrznuti.
 • •Ohlađenu hranu kratko držite izvan hladnjaka i ako ste je podgrijali, odmah je pojedite, a ako vam je nešto ostalo, bacite! Hranu ne držite dugo u hladnjaku ili zamrzivaču i redovito provjeravajte temperaturu hladnjaka. Kad hranu slažete u hladnjak, nemojte ga pretrpati, a sirove namirnice odvojite od kuhanih. Jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati.
 • Izbjegavajte vodu i led nepoznatog porijekla.
 • Izbjegavajte ugostiteljske objekte sumnjive higijene; ne kupujte gotovu hranu koja se prodaje na ulici.
 • Tijekom putovanja (godišnji odmor, izlet), hranu čuvajte u čistim vrećicama ili posudama s poklopcem, u prijenosnom hladnjaku, a svu „sumnjivu“ hranu bacite. Hladnjak nemojte staviti na izravno svjetlo ili toplinu. Sa sobom na put uvijek nosite vodu u boci te vlažne maramice.
 • Kad ste u kupovini, a vani su visoke temperature, hlađenu ili zamrznutu hranu te onu lako pokvarljivu prenosite u posebnim termostabilnim vrećicama.

Na kraju, ukoliko znate da patite od kinetoza, prije odlaska na put potražite savjet liječnika. Od tekućine pijte vodu ili čajeve, a prehranu ograničite na lagani obrok prije odlaska na put.

Na putovanjima, osobito u zemlje u razvoju i tropske krajeve, koristite vodu i napitke u originalnoj ambalaži, a izbjegavajte neprokuhanu vodu, vodu iz slavine te pića s ledom. Od hrane izaberite jače pečeno meso, kuhano povrće, voće koje sami ogulite prije upotrebe. Ili jednostavnije: “Boil it, cook it, peel it or forget it.”. Na kraju, ali ne najmanje važno, ne zaboravite na unos dobrih bakterija – probiotika, putem hrane ili dodataka prehrani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Post

Može li post imati negativne ishode za trudnoću?

ACNES

ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a. ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac. Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod […]

Adenovirusi

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Cink

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Endometrioza

Endometrioza – trebam li potražiti drugo mišljenje?

Probiotici

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija