Ljekovite kineske gljive

Iako se specifične vrste gljiva koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna znanost otkriva tek sada.

Iako se specifične vrste gljiva koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna znanost otkriva tek sada. Reishi, maitake, shiitake, cordyceps vrste su koje se najintenzivnije istražuju i pokazuju obećavajuće rezultate u kliničkim studijama. 

Ljekovite kineske gljive bogate su polisaharidima koji su djelomično zaslužni za povoljne učinke ovih gljiva. Brojne studije koje se provode nastoje rasvijetliti povoljan učinak ovih gljiva na karcinom, AIDS, hepatitis, dijebetes, povišeni krvni tlak i kolesterol te bolesti jetre i bubrega.

Reishi

Reishi gljive rastu divlje na istrunulim panjevima i drvima u obalnim područjima Kine. Mesnati dio gljive koristi se u medicinske svrhe. Reishi postoje u nekoliko različitih boja, a crvene gljive najčešće se koriste i komercijalno kultiviraju u Sjevernoj Americi, Kini, Tajvanu, Japanu i Koreji.

Reishi sadrže nekoliko osnovnih aktivnih tvari s povoljnim djelovanjem na organizam čovjeka, primjerice biljne sterole, kumarin, manitol, polisaharide i triterpenoide ganoderične kiseline. Ganoderične kiseline mogu igrati važnu ulogu u sniženju povišenog krvnog tlaka i sniženju lošeg (LDL) kolesterola. Ovi specifični spojevi iz skupine triterpenoida također pomažu u smanjenju ‘ljepljivosti’ krvnih platela, što je važan čimbenik za smanjenje rizika od koronarne bolesti srca.
Znanstvenici s Instituta Linus Pauling otkrili su da reishi potiče aktivaciju T-stanica i proizvodnju antitijela, važnih za dobru funkciju imunološkog sustava.

Maitake

Maitake je gliva pozamašnih dimenzija, koja raste duboko u planinama sjeveroistočnog Japana te u Sjevernoj Americi i Europi. Poznata je zbog privlačnog okusa i zdravstvenih blagodati, a popularno ime joj je ‘gljiva koja pleše’. Postoji legenda da onaj koji pronađe ovu rijetku gljivu zapleše od radosti. Vjerojatno je ovaj naziv povezan i sa samim izgledom gljive – slojevi tijela gljive se preklapaju, stvarajući privid leptira koji plešu.

Zajednička karakteristika svih kineskih ljekovitih gljiiva je sadržaj polisaharida. Ove aktivne tvari potpomažu funkcije imunološkog sustava i u stručnoj literaturi se nazivaju imunomodulatori. Polisaharidi prisutni u gljivama maitake imaju jedinstvenu strukturu i u laboratorijskim studijama pokazuju najbolje rezultate. Osnovni polisaharid beta-D-glukan dobro se apsorbira kada se uzima oralnim putem, a ispituje se kao potencijalni ljekoviti pripravak za prevenciju i terapiju karcinoma i potporna terapija kod infekcije HIV-om. Studije provedene na životinjama ukazuju na povoljno djelovanje ovih gljiva na sniženje povišene razine kolesterola i triglicerida u serumu. Ova su istraživanja tek preliminarna i zahtijevaju kliničke studije koje će potvrditi navedene hipoteze.

Cordyceps

Cordyceps je rijetka i egzotična medicinska gljiva, poznata u Kini već stoljećima. Uvijek je bila rijetka i velikoj većini nedostupna. U vrijeme kineske dinastije Ming bila je skuplja od srebra. Stoga je bila dostupna vladarima i bogatoj aristokraciji. Svoj prodor na tržište zapadnog svijeta bilježi tek posljednjih dvadesetak godina. Tijekom tog vremena, moderna znanost pozabavila se proučavanjem medicinskih moći i došla obećavajućih spoznaja.
Cordyceps sadrži široku paletu potencijalno važnih sastojaka, uključujući polisaharide, ophiochordin (supstancu s antibiotičkim djelovanjem), cordycepin, cordypiridone, nukleozide, bioksantracene i biljne sterole.
Postoje klinički pokusi koji podržavaju učinkovitost cordyceps-a, posebice kod bolesti bubrega, jetre i problema s imunološkim sustavom. Brojne studije ukazuju da cordyceps može imati antikarcinogeno, imunomodulatorno i antioksidativno djelovanje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

B.Fit

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa – liječenje

Hidradenitis suppurativa je kronična kožna bolest u kojoj nastaju upalni i bolni čvorovi na dijelovima tijela kao što su pazusi, prepone, ispod dojki, pubično, perianalno i genitalno.Smatra se da je uzrok bolesti zatvaranje izvodnog kanalića apokrinih žlijezda u koži radi poremećene keratinizacije folikula i time upale. Bolesti nije zarazna i nije uvjetovana lošom higijenom, ali […]

Mentalni poremećaji

Mentalni poremećaji i tjelesne bolesti

Nova meta-analiza objavljena u The Lancet Psychiatry The Lancet Psychiatry (Sean Halstead), pokazuje kako su ozbiljni mentalni poremećaji (serious mental illness – SMI), uključujući bipolarni afektivni poremećaj ili poremećaje iz spektra shizofrenije, povezani s dvostruko većim rizikom za istovremenu pojavu (komorbiditet) tjelesnih bolesti. Autori istraživanja smatraju kako su navedeni rezultati važni za primjenu integriranog modela […]

Hormonski disbalans

Je li moguće da je jedan jajnik uvećan zbog hormonskog disbalansa?

Bakar

Wilsonova bolest

Wilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Ejakulacija

Zašto mi kasni menstruacija?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Nadutost

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Bolovi u trbuhu

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]